Zdravje
5436 ogledov

Novo cepivo prihaja tudi k nam, cepljenje se bo začelo v prvem tednu oktobra

pirola covid-19 X
Povečanje prisotnosti SARS-CoV-2 je zaznati tudi v odpadnih vodah na posameznih čistilnih napravah. Tovrstno preverjanje pomeni natančnejšo in bolj celostno sliko okuženih, saj zajame tudi asimptomatike in netestirane.

Medtem ko se pandemija mnogim zdi kot oddaljen spomin, se koronavirus še naprej širi, število novih primerov pa v zadnjem mesecu narašča.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zaenkrat malo zaznanih primerov, ker je obseg testiranja zelo omejen. Pa vendarle, številke so iz dneva v dan višje, ocenjujejo, da je trenutno 335 aktivnih primerov covida-19.

Povečanje prisotnosti SARS-CoV-2 je zaznati v odpadnih vodah na posameznih čistilnih napravah. Tovrstno preverjanje pomeni natančnejšo in bolj celostno sliko okuženih, saj zajame tudi asimptomatike in netestirane. V spremljanje je sicer vključenih 16 komunalnih čistilnih naprav, v katere se stekajo odpadne vode 730.887 (34,4 %) prebivalcev Slovenije iz 33 občin.

Največji porast so na začetku septembra zaznali v Celju, večjo prisotnost virusa v odpadnih vodah pa so zaznali še na čistilnih napravah v Ljubljani, Domžalah, Kopru, Kranju, Litiji, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni in Trbovljah. Ocenjeno število aktivnih primerov na 100.000 prebivalcev glede na odpadne vode je bilo na začetku septembra, odkar so zadnji podatki, okoli 500.

"Trenutno okuženi prebolevajo lažjo obliko bolezni, večina jih zdravstvene obravnave ne potrebuje. Situacija torej ni zaskrbljujoča, sicer jo več čas spremljamo, predvsem spreminjanje genoma virusa," pojasnjuje specialistka interne medicine in javnega zdravja Maja Sočan.

Bojana Beović Zdravje Bojana Beović o tem, kaj nas čaka jeseni

V začetku tega meseca je Evropska komisija odobrila prilagojeno cepivo proti covidu-19 podjetja Pfizer-BioNTech, ki je namenjeno zaščiti pred podrazličico novega koronavirusa omikron XBB.1.5. Posodobljeno različico cepiva Comirnaty je kaj hitro za tem odobrila še Evropska agencija za zdravila (Ema). "Novo cepivo prihaja tudi k nam. Cepljenje še vedno priporočamo, začelo se bo v prvem tednu oktobra, skupaj z gripo," je pojasnila strokovnjakinja na NIJZ.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 20
  • LukaMB 03:49 02.oktober 2023.

    WHO - World Hell Organization, za časa Titota smo se cepili 1-2x za kakšne druge zadeve, ampak takrat smo verjeli sistemu in cepiva so bila res preverjena, težava tukaj je, da globalistom ne moreš verjeti, pripravljeni so na vse za ...prikaži več zaslužek, četudi pri tem pobijejo toliko ljudi. Vse za test nad ljudmi in za zaslužek.

  • LukaMB 03:47 02.oktober 2023.

    Mi je žal, ker sva se z ženo 2x cepila s Pfizerjem, posledice čutiva oba a žal smo to morali narediti zaradi stroškov in zaradi otrok in spremljanju v tujino ter na dopuste.

  • Pierre 16:11 26.september 2023.

    Takoj poklicat Janševo strokovno skupino, Kacota, Cracka, Beovićko....