Zdravje
2757 ogledov

Porast smrtnih primerov zaradi tega virusa. Oboleli tudi pri nas.

Ošpice
Pojav po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija svari.

Po ogromnih uspehih v boju proti hitro nalezljivim ošpicam, se te ponovno pojavljajo po celem svetu. Zaradi bolezni je po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) lani umrlo okoli 140.000 ljudi, med njimi večinoma otroci, mlajši od pet let. V primerjavi z letom 2017 so tako zabeležili okoli 16.000 mrtvih več.

"Dejstvo, da otrok umre zaradi bolezni, kot so ošpice, ki se jih lahko ognemo s cepljenjem, je iskreno povedano zločin in kolektivni neuspeh pri zaščiti ranljivih," je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V večletnem pregledu je število mrtvih zaradi ošpic sicer upadlo, leta 2000 je namreč bolezni podleglo več kot 535.000 ljudi, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vedno manj cepljenih

V Evropi je bilo kritično v Ukrajini, kjer so zabeležili 57.000 primerov ošpic. Tudi v Liberiji, Somaliji in na Madagaskarju imajo težave z ošpicami. Vedno večje število primerov beležijo še v ZDA, ki so se nekoč označile za državo, kjer te bolezni ni več.

WHO opozarja na vedno manjšo stopnjo precepljenosti, ki bi morala biti najmanj 95 odstotkov. Po informacijah organizacije prejme okoli 86 odstotkov otrok prvo dozo cepiva, drugo pa le okoli 70 odstotkov.

Obvestilo ZD Škofja Loka 25 primerov Zdravje V ZD Škofja Loka opozarjajo zaradi novih primerov ošpic

Novi primeri tudi pri nas

Tudi v Sloveniji smo v zadnjih dneh zabeležili nove primere ošpic. Na škofjeloškem naj bi za ošpicam zbolelo šest oseb, od tega jih je na območje prinesla oseba, ki se je z njimi domnevno okužila v Belgiji.

Od okužbe do prvih znakov bolezni traja okrog deset dni. Pričetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne bele pege na sluznici nasproti kočnikov, piše na spletni strani nacionalnega inštituta za javno zdravje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Rudman 14:39 09.december 2019.

    Ospice so bile ze iztrebljenje oz zelo omejene z izboljsanimi pogoji bivanja in prehranjevanja. Vracajo se samo na podrocja kjer je visoka precepljenost. proizvajalec cepiva v svojih navodilih priporoca 3 tedne omejitev druzenja z ostalimi, ker si potencialni raznasalec. Zakaj ...prikaži več mislite, da ne smete na obiske v bolnisnice po celjenju?

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 20:17 05.december 2019.

    Zakaj ne poveste, da so smrtni primeri zato, ker zdravniki uporabijo paracetamol in antibiotike pri ošpicah? Zakaj ne poveste, da preprečujejo zdravnikom dajanja vitamina A in C, da oboleli potem imajo večje komplikacije in možnost smrtnosti? Zakaj ne poveste, da ...prikaži več še nihče ni umrl za ošpicami ob aplikaciji vitamina A in C ter brez antipretikov in antibiotikov? Zakaj umirajo le tisti, ki imajo pomanjkanje teh dveh vitaminov in jim znižujejo vročino?

Sorodne novice