Zdravje
21696 ogledov

Posvetovalna skupina sprejela pomembno odločitev

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Saša Despot
Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom infektologinje Bojane Beović je sprejela odločitev glede cepljenja s tretjim odmerkom.

Posvetovalna skupina priporoča tretji odmerek stanovalcem domov starejših občanov, starejšim od 70 let in kroničnim bolnikom vseh starosti, je razvidno iz zapisnika skupine. Po njihovem stališču se lahko s tretjim odmerkom cepijo tudi vsi ostali.

Že pred novo odločitvijo svetovalne skupine je bil tretji odmerek priporočen imunsko oslabljenim, ki so jim tretji odmerek priporočili kot dodatni odmerek, ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši.

"S tretjim oziroma poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi vsi ostali, če tako želijo, čeprav zaenkrat ni dokazov o potrebi po tretjem odmerku pri drugih skupinah," so navedli v posvetovalni skupini. Za tretji odmerek priporočajo uporabo cepiv mRNA ter da presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom znaša vsaj šest mesecev.

Svetovalna skupina za covid je vladi predlagala načrt ukrepov za zajezitev širjenja covida-19. Ob slabšanju epidemioloških razmer je predvideno omejevanje določenih dejavnosti. Med drugim bi se spremenila pravila glede nošenja mask v šolah. Več o tem TUKAJ.

Cepljenje zaposlenih v podjetju Profiles | Avtor: Uprava RS za zaščito in reševanje Uprava RS za zaščito in reševanje

Posvetovalna skupina predlaga še, da se v ustreznem odloku dopolni, da se zaščita po drugem odmerku cepiva podjetja Pfizer vzpostavi v sedmih dneh, pri ostalih cepivih pa v 14 dneh. Od 30. avgusta namreč velja sprememba vladnega odloka, po katerem pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen.

Člani so v zapisniku ob začetku šolskega leta še posebej poudarili pomen cepljenja staršev in starih staršev šoloobveznih otrok ter šolnikov.

Posvetovalna skupina se je na sestanku seznanila tudi s pobudo lekarniške zbornice za cepljenje v lekarnah proti gripi, kar bi izvajali farmacevti. Člani skupine svetujejo, da se vprašanja glede cepljenja v lekarnah naslovi na odbor za strokovna medicinska vprašanja na zdravniški zbornici.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
  • jate 16:21 03.september 2021.

    posvetovalna skupina,hahaha...ma ke burleske

  • rd2dmk2 15:43 03.september 2021.

    dobr-- poživitveni odmerek.. se mal smešno sliš.. da vas malo poživi.. a že umirate , al kaj ? sedaj pa resno, smo v devetem mesecu leta kristosovega 2021, pa rabite že tretji odmerek, kolk do konca leta? pa še za ...prikaži veča gripo, pa kaj bi še radi : hpv, pa... ampak par let nazaj, je bilo za gripo čist dovolj EN SAM za čez let.. pa dragi cepilci vas spomnim na tole svarilo.. diler vam tud da doze zastonj, dokler ne postanete ODVISNI...pa lep dan vam želim in srečno.

  • Ender3 15:14 03.september 2021.

    Prihaja čas, ko bomo morali državljani prevzeti odločitev, da ti nesposobni strokovno politični vladi odvzamemo pravico odločanja.