Zdravje
38048 ogledov

Potrdili: Omikron mutiral

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Britanski znanstveniki pozorno spremljajo nedavno odkrito podrazličico omikronskega seva novega koronavirusa. Širi se kot požar, vendar pa razloga za skrb naj ne bi bilo.

Britanski znanstveniki bi radi ugotovili, kako bi lahko podrazličica omikrona vplivala na prihodnje širjenje pandemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Začetna različica omikron je v zadnjih mesecih postala prevladujoči sev virusa, vendar so britanske zdravstvene oblasti odkrile na stotine primerov najnovejše podrazličice BA.2. Mednarodni podatki kažejo, da bi se ta lahko razširila še hitreje kot izvorna podrazličica omikrona BA.1.

Omikron cepljenje testiranje Kolumna Slovenija Hvala bogu za omikron

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je v prvih desetih dneh januarja v Veliki Britaniji odkrila več kot 400 primerov in navedla, da je bila zadnja podrazličica odkrita v približno 40 drugih državah. Med njimi so tudi Indija, Danska in Švedska, kjer ta podrazličica predstavlja večino najnovejših primerov.

UKHSA je v petek sporočila, da je podrazličico BA.2 označila za t. i. različico v preiskavi, saj je število primerov okužb z njo v porastu, čeprav v Veliki Britaniji trenutno prevladuje podrazličica BA.1.

Bojana Beović Posvetovalna skupina Omikron Zdravje Beovićeva: Že nekajminutni obisk trgovine lahko vodi v širjenje koronavirusa

Omikron | Avtor: Profimedia Profimedia

Širi se kot požar

"Presenetila nas je hitrost, s katero se je ta podrazličica, ki je v veliki meri krožila v Aziji, uveljavila na Danskem," je medtem povedal francoski epidemiolog Antoine Flahault.

Podsev BA.2 ni bil označen za različico, ki povzroča zaskrbljenost, vendar Flahault pravi, da je treba države opozoriti na najnovejši razvoj. Resnost naj bi bila za zdaj primerljiva s izvornim sevom omikrona.

OMIKRON Zdravje WHO o tem, kdaj bi lahko bilo konec pandemije

"Zelo zgodnja opažanja iz Indije in Danske kažejo, da ni dramatične razlike v resnosti v primerjavi z BA.1," je na Twitteju potrdil tudi virolog na Imperial College v Londonu Tom Peacock. Dodal je, da najnovejša različica ne bi smela postavljati pod vprašaj učinkovitosti obstoječih cepiv.

Zaščitne maske na prostem Sklep Svet Odločitev je padla: Maske ne bodo več potrebne, karanten ne bo več!

Znanstveniki morajo oceniti, kako se virus še naprej razvija in mutira. Njegova zadnja oblika naj ne bi imela specifične mutacije, ki se uporablja za sledenje in primerjavo podseva omikrona BA.1 z delto, prej prevladujočim sevom, še piše AFP.

 
Komentarjev 10
 • Avatar Tamsmilena
  Tamsmilena 23:35 22.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • suineg7878 19:00 22.januar 2022.

  Neeeee nooooo. Pa ravno Pfizer zmesa sus za omicron ko ta mutira. Ode mast u propast. :)

 • PaPajapopi 18:54 22.januar 2022.

  https://m.facebook.com/groups/940447049775505/permalink/1247803135706560/?sfnsn=wa&ref=share