Zdravje
5437 ogledov

Potrjeno: Angleški sev virusa v Sloveniji že pred 14. januarjem

Covid-19 koronavirus test Profimedia
Z dodatno analizo našli nove primere.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je pri treh od 291 vzorcev iz osrednjeslovenske regije, ki so jih vključili v gensko sekvenciranje in so bili vzeti med 1. in 14. januarjem letos, dokazali vse specifične mutacije značilne za angleški sev, piše na njihovi spletni strani.

"Vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva v Slovenijo," so dodali.

Od 291 vzorcev trije z mutacijami, značilnimi za angleški sev

V presejalno testiranje, ki ga opravljajo s sekvenciranjem oziroma z analizo sekvenc gena virusa, ne pa s posebnimi PCR testi, so izbrali 291 vzorcev s potrjeno okužbo na novi koronavirus oz. 3,4 odstotka vseh pozitivnih vzorcev iz osrednjeslovenske regije v tem časovnem obdobju.

V treh vzorcih popolnih virusnih genomov so dokazali vse specifične mutacije značilne za angleški sev, medtem ko dodatnih mutacij, značilnih za južnoafriški ali brazilski sev, niso odkrili.

Ob tem so navedli, da raziskovalna skupina Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo nadaljuje z rednim dvotedenskim sistematičnim genomskim opredeljevanjem in spremljanjem epidemije covida-19 v Sloveniji.

Da bi redno in sistematično spremljali pojav in razvoj novih sevov, so v začetku oktobra lanskega leta razvili originalni algoritem presejanja virusih različic z metodo določanja nukleotidnih zaporedij (sekvenciranje), predvsem na delu genoma, ki kodira najpomembnejšo virusno beljakovino, to je beljakovino virusne bodice S.

Navedeni algoritem presejanja, ki temelji na sekvenciranju, omogoča hkratno zaznavo vseh znanih pomembnih mutacij, prisotnih v vseh znanih svetovnih različicah virusa z možnim večjim pandemijskim potencialom, kot tudi takojšnjo prilagoditev za presejanje novih klinično pomembnih mutacij, so še navedli.

Bolj agresiven in nalezljiv sev

"Gre za mutirano beljakovino na površin virusa, zato je bolj agresiven, nalezljiv, vendar ga še ne poznamo dosti, poznamo pa podatke iz Velike Britanije, kjer se domneva, da je bolj agresiven in povzroča več smrti. Da bi to lahko potrdili, je potrebno narediti vseevropsko analizo," je na dopoldanski novinarski konferenci razložila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Kot je dodala, se zaradi novega seva angleškega virusa ne predvideva drugih oziroma dodatnih ukrepov, saj je mogoče že z ukrepi, ki so za zajezitev koronavirusa v veljavi, tudi nov sev zajeziti. "Problem je, da se že glede splošnih ukrepov, ki jih ponavljamo od začetka epidemije, vedno znova vidi, da ljudje ne zmorejo upoštevati. ne nosijo maske, ni socialne distance, je preveč zasebnih druženj, mimo vseh priporočil. Če bomo vse splošne ukrepe upoštevali, ni razloga, da tega novega seva ne bi zajezili," je še povedala Forte.

dezurni@zurnal24.si

Covid-19, Hrvaška COVID-19 Zdravje Takšni podatki prihajajo s Hrvaške. Kako je to mogoče?
Komentarjev 3
  • mamax 17:12 25.januar 2021.

    Reptile iz vlade baje ne napada

  • Skipi 16:09 25.januar 2021.

    No potem ni tko hudo da se ni še razširil.