Zdravje
14087 ogledov

Pozor, tega izdelka nikar ne zaužijte

blagajna, trgovina, denar, živila Profimedia
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila obveščena o odpoklicu živila.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani trgovca Thai Asian Food Store obveščena o odpoklicu izdelka Posušeni rumeni inčuni zaradi prisotnosti salmonele.

Izdelki so bili v prometu v trgovini Thai Asia Shop, Dunajska cesta 49, Ljubljana.

Kupci, ki so živilo tega lota kupili in ga še hranijo, naj izdelka ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa.


Podatki o živilu:

Trgovsko ime:         Posušeni rumeni inčuni
Trgovska znamka:  BDMP
Pakiranje:               plastične vrečke
Količina:                  100 g
Serija / LOT:            65253 A
Rok uporabe:          1. 9. 2024
Poreklo:                   Tajska


Kaj je salmoneloza?

Posledica okužbe s salmonelami je salmoneloza. Gre za črevesno nalezljivo bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele in so razširjene po vsem svetu. 

Okuženo je lahko npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo.  

Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Teoretično se lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je po navedbah NIJZ v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Okužba poteka pogosto brez znakov. V primeru simptomatske okužbe se lahko pojavi driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. V redkih primerih lahko pride do zapletov.  

Zdravljenje je simptomatsko, skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine. Posebna dieta ni potrebna. Pomembna je dosledna higiena in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave.  

Za preprečevanje bolezni je pomembna dobra higiena, ustrezno shranjevanje in rokovanje z živili ter njihova dobra toplotna obdelava. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Igxigx1 21:52 07.julij 2023.

    Sanelaaaa, Sanelaaaaa, ubila te salmonelaaaaa