Zdravje
4387 ogledov

Predpakirane potice: "Seznam aditivov se kar ne konča"

miklavžev sejem Anže Petkovšek
Pri ZPS so pregledali predpakirane potice na policah slovenskih trgovin. Rezultati so zanimivi.

Domačo orehovo potico, tako kot so jo pripravljale že vaše (pra)prababice, boste na trgovskih policah v Sloveniji zelo težko našli, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Če želite potico brez aditivov, vas čaka branje deklaracij, saj so takšne potice prej izjema kot pravilo, pravijo.

Na ZPS so pregledali 10 orehovih potic - dve sta bili brez rozin, ena pa veganska. "Nekatere imajo pester in 'zanimiv' seznam sestavin," so strnili svoje ugotovitve. Pregledane potice sicer vsebujejo od 40 do 60 odstotkov nadeva oz. od devet do 28 odstotkov orehov.

Receptu za slovensko potico, kot je zaščitena z znakom zajamčena tradicionalna posebnost, se najbolj približa Mercator, slovenska potica, ugotavljajo na ZPS. Vsebuje moko, orehe, mleko, sladkor, maslo, rozine, jajca, kvas, rum, cimet, sol in aromo.

Tudi seznam sestavin ostalih pregledanih potic se običajno začne z belo pšenično moko, kar pomeni, da je je v izdelku največ. Sledijo orehi, sladkor, voda, maščoba ter številne mlečne in jajčne sestavine, aditivi in arome, nadaljujejo na ZPS.

velikonočni zajtrk, pirhi, jajčka, šunka Poglejte te rezultate Zdravje Testirali 15 velikonočnih šunk in samo tri ocenili z zelo dobro

Maslo le v enem izdelku

Glede maščobe opažajo, da je maslo uporabljeno le pri izdelku Mercator, slovenska potica, nekaj pa skupaj z rastlinskimi maščobami še v izdelku Okus tradicije, orehova potica, ki ga izdeluje Žito. Ostale potice vsebujejo zgolj rastlinske maščobe, predvsem sončnično in repično ter kokosovo in palmovo olje. "Zamenjava masla z rastlinskimi maščobami zagotovo vpliva na nižjo ceno vhodnih surovin, hkrati pa nudi boljše tehnološke lastnosti pri pripravi potic in daljšo obstojnost," so prepričani na ZPS.

V izdelku Slaščičarstvo Kovačič, orehova potica so rastlinske maščobe v delno hidrogenirani obliki, kar pomeni, da je velika verjetnost, da je v izdelku prisotnih tudi nekaj zdravju škodljivih transmaščobnih kislin.

Pri izdelku Slovenski izdelek, orehova potica pekarne Vopex iz Postojne pa je prva sestavina na seznamu voda, kar je preizkuševalce precej presenetilo. To namreč pomeni, da je v izdelku največ vode.

V potici si običajno želimo več nadeva. Proizvajalci na poticah navajajo, da vsebujejo od 40 do 60 odstotkov nadeva, a to ne odraža dejanske količine orehov. Pregledane potice so vsebovale od devet do 28 odstotkov orehov, izpostavljajo na ZPS.

pehtranova potica | Avtor: manca Borko manca Borko

"Domača" vsebuje dolg seznam aditivov

Sestavine, ki se jim pri domači peki skoraj zagotovo izognemo, pa so arome in številni aditivi, ki so večini pregledanih potic dodani v obliki emulgatorjev, sredstev za uravnavanje kislosti ter obdelavo moke, konzervansov in barvil. Popolnoma brez aditivov je le izdelek Mercator, slovenska potica, ki vsebuje le aromo.

Po drugi strani pa se pri edini potici, ki nosi ime 'domača', seznam aditivov "kar ne konča". Domača orehova potica iz Žita namreč vsebuje citronsko kislino, kalcijev fosfat, ocetno kislino, askorbinsko kislino, kalijev sorbat, sorbinsko kislino, žveplov dioksid, sojin lecitin, mono in digliceride maščobnih kislin ter karotene.

Potice so sicer prava energijska bomba, saj vsebujejo približno 370 kilokalorij na 100 gramov, na prehranskem semaforju pa jim tako za maščobo kot nasičene maščobe zasveti oranžna ali celo rdeča luč. Prav tako vsebujejo lepo količino sladkorja. "Barve na semaforju nam potrjujejo, da je potica sladica, ki ni namenjena vsakodnevnemu uživanju, seveda pa si kak kos ob praznični priložnosti lahko privoščimo," so povzeli v zvezi potrošnikov.

potica Za veliko noč Zdravje Specite potico za veliko noč miklavžev sejem Slovenija Od januarja dalje slovenska potica le še po tem receptu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice