Zdravje > Prehrana
1675 ogledov

Slovenska potica: Zaščita nadevov in oblike

Tuševa potica Tuš
Končno: V svetu vedno bolj popularna slovenska potica vse bližje zaščiti svoje tradicije, vendar le kot zajamčena tradicionalna posebnost.

Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, bo slovenska potica zaščitena kot "zajamčena tradicionalna posebnost", kar pomeni, da se zaščiti receptura ali način proizvodnje ali tradicionalne surovine, sama proizvodnja potice pa ne bo geografsko omejena. 

To pomeni, da slovenska potica ne bo zaščitena bo najvišji stopnji zaščite, kot to velja na primer za Bovški sir in Piransko sol, ali Kraški pršut in Kranjska klobaso, ki sta zaščitena pod označbo "zaščitena geografska označba." 

Z označbo zajamčena tradicionalna posebnost sama proizvodnja ni omejena na določeno geografsko območje, saj lahko te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike. Zaščiti se predvsem receptura ali način pridelave ali predelave. 

Pri Evropski komisiji je zaščitenih že 23 slovenskih kmetijskih pridelkov in živil. Od teh so kot zajamčena tradicionalna posebnost zaščiteni Idrijski žlikrofi, Belokranjska pogača in Prekmurska gibanica.

Zaščita okusa

Po predlogu vlagateljev; Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in Sekcije živilskih dejavnosti pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije, bo Slovenska potica zaščitena s petimi najznačilnejšimi nadevi, in sicer orehova, orehova z rozinami, rozinova, pehtranova in pehtranova s skuto. Prav tako se mora slovenska potica peči v posebnem pekaču, tako imenovanem potičniku.

Zaščita oblike

Kar se oblike tiče, mora imeti potičnik ravno dno in je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta: "V sredini potičnika je prirezan stožec, ki omogoča temeljno obliko potice, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo,"  pojasnjujejo na ministrstvu.
 
Proizvajalci, ki bodo želeli proizvajati potice pod zaščitenim imenom "slovenska potica", se bodo morali za proizvodnjo certificirati pri neodvisnih certifikacijskih organih, ostali proizvajalci pa bodo za svoje proizvode lahko še naprej uporabljali imena kot so npr. potica, orehova potica, pehtranova potica, pojasnjujejo.

"Papeževa in Melanijina potica" gre v Ameriko

Omemba potice na majskem srečanju papeža in Melanie Trump ni prinesla samo izjemnega odmeva v medijih in na družbenih omrežjih, ampak tudi precej očitkov, da Slovenci takšne priložnosti ne znamo izkoristiti.

Tudi Borutu Babiču, direktorju družbe IR Pharma in vodji projekta The Potica, dogodek ni dal miru in med vožnjo se mu je porodila ideja, naj gre The Potica v Ameriko.

"Zakaj ne bi poskusili? Vedel sem, da znamo potico zelo dobro narediti pri skoraj vsaki hiši, in mislim, da je jed, ki je pisana na kožo tudi Američanom, če se dobro marketinško proda. Pozanimal sem se, kdo bi jo lahko pekel v večjih količinah in ni mi bilo treba daleč. Bližnja Sastela je že pekla potico za Tuševo blagovno znamko in to bomo zdaj ponudili Američanom, sicer pa je to natanko takšna potica, kot jo je dobil in jo obožuje papež," pravi Babič.

Kot navaja STA, bo njegovo podjetje skrbelo za blagovno znamko, trženje in posle v ZDA, ime in embalažo že imajo, prav tako prototip izdelka, zdaj pričakujejo dovoljenje ameriške agencije za hrano in zdravila za uvoz in upajo, da bo to v kakšnem mesecu dni.

The Potico bodo prodajali kot zamrznjeni izdelek, na kar so Američani navajeni, pomembno pa je tudi, da je iz povsem naravnih sestavin in brez konzervansov, kar je danes tudi pomembno. Posebna pa je v tudi v tem, da se po dvigu pokrova na škatli embalaža razpre in spremeni v prtiček, na katerem jo jemo, še pravi Babič.

The Potico so prvič predstavili na nedavnem srečanju zdomcev in izseljencev Dobrodošli doma na dvorcu Rakičan.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:02 12.julij 2017.

    Proizvajalci, ki bodo želeli proizvajati potice pod zaščitenim imenom "slovenska potica", se bodo morali za proizvodnjo certificirati pri neodvisnih certifikacijskih organih.............???? Kaj pa če jo imenujejo Borutova potica ?

Sorodne novice