Zdravje
799 ogledov

Pregled novega zdravila za covid-19

Covid-19 Epa
Gre za zdravilo AstraZenece.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je začela postopek pregleda novega zdravila švedsko-britanskega proizvajalca AstraZeneca. Razvili so namreč kombinirano zdravilo z imenom evusheld, ki je namenjeno preprečevanju covida-19 pri odraslih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev o začetku pregleda temelji na predhodnih rezultatih kliničnih študij, ki kažejo, da bi bilo zdravilo evusheld lahko učinkovito pri bolnikih s covidom-19. Strokovnjaki zdaj sproti ocenjujejo podatke iz različnih testov in študij ter tehtajo prednosti in slabosti zdravila. Ni znano, kdaj bodo na voljo končni rezultati.

EMA je na svoji spletni strani zapisala, da se bo sprotni pregled nadaljeval, dokler izdelovalec ne bo imel na voljo dovolj dokazov za predložitev uradne vloge za pridobitev dovoljenja za promet zdravila.

Zdravilo evusheld sestavljata učinkovini tiksagevimab in cilgavimab. Do zdaj je bilo v EU kot posebno zdravilo proti koronavirusom odobreno le zdravilo remdesivir.

Zaenkrat potekajo postopki za odobritev petih zdravil, medtem ko strokovnjaki trenutno preučujejo še tri, poroča dpa.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 19:49 14.oktober 2021.

    Zakaj bi preverjeno in poceni, če lahko nekaj na novo in drago...Citiram.."Ivermektin je registriran kot antiparazitik, ob tem pa ima dve pomembni dodatni lastnosti: močno zavira vezavo virusov na celice, deluje pa tudi močno protivnetno. Njegovo protivirusno delovanje je pomembno ...prikaži več pri preprečevanju in zgodnjem zdravljenju okužbe s sars-cov-2,