Zdravje > Prehrana
4521 ogledov

7 razlogov, zakaj je kava zdrava

kava Profimedias
Obstaja veliko več drugih pijač, ki bi jih dejansko morali omejiti, sporočajo znanstveniki

Kofein je najbolj uporabljena psihoaktivna sestavina na svetu, čeprav so nekateri še vedno previdni pri pitju te črne tekočine.

kava Škoda ali korist? Zdravje Velika primerjalna raziskava: To nam o pitju kave sporočajo britanski strokovnjaki

Medtem ko preveč kofeina lahko povzroči nespečnost, nemir in pospešeno delovanje srca, v večini primerov kava dejansko koristi zdravju. Obstaja veliko drugih pijač, ki bi jih morali popiti manj, opozarja specializirani znanstveni portal Alert, ki navaja, zakaj lahko kavo brišemo s tega seznama: 

Zdravi jetra

Obstaja devet znanstvenih dokazov o vplivu kave na zmanjšanje tveganja za cirozo jeter. Ena skodelica kave na dan zmanjša to tveganje za 22 odstotkov, dve za 43 odstotkov, tri za 57 odstotkov in štiri za kar 65 odstotkov.

Kava Že dve skodelici na dan Zdravje Kava: Dokazali, kako vpliva na jetra
 

Bolezni srca 

Pregled več kot dvesto študij o vplivu kave na srce, je pokazal, da imajo ljudje, ki pijejo tri ali štiri skodelice kave na dan, za 19 odstotkov manjše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja. 

košara zelenjava Ni treba v lekarno Zdravje Raziskava pokazala dodatne koristne učinke

Diabetes tipa 2

Alert navaja obširno študijo, ki dokazuje, da je vsaka dodatna skodelica kave na dan povezana s sedem odstotkov manjšim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Rak

Znanstvena študija, objavljena v Evropskem časopisu za preprečevanje raka, je pokazala, da imajo veliki ljubitelji kave (vsaj tri skodelice na dan) za 18 odstotkov manjše tveganje za nastanek raka jeter, požiralnika, ustne votline in prostate.

Alzheimerjeva bolezen in demenca

Metaanaliza študij o vplivu kave na možgane (metaanaliza je posebna oblika statistične analize, v kateri na sistematičen način združujemo rezultate posameznih med seboj neodvisnih študij) je pokazala, da imajo ljubitelji kave približno 16 odstotkov manjše tveganje, da zbolijo za Alzheimerjevo boleznijo in demenco.

Depresija

Velika raziskava, ki je zajela petdeset tisoč žensk je pokazala, da ena skodelica kave zmanjša tveganje za depresijo za 15 odstotkov, dve do tri skodelice na dan pa za 20 odstotkov.

Splošna umrljivost 

Velike študija, zajela je pol milijona Evropejcev v obdobju 16 let, je pokazala, da imajo ljudje, ki pijejo tri ali več skodelic kave na dan, 12 odstotkov manj možnosti za prezgodnjo smrt v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo. Pri ženskah je to tveganje sedemodstotno. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.