Zdravje > Prehrana
1723 ogledov

Ali boste z brezglutensko dieto res shujšali?

Hrana
Strokovnjake je zanimalo, ali so si izdelki z glutenom in brezglutenski izdelki različni v energijski vrednosti.

Dieta brez glutena ne pripomore k izgubi kilogramov, kot nekateri domnevajo. Prav tako pa se zaradi nje ne boste zredili, kot menijo drugi.

To je dokazala skupina strokovnjakov iz italijanskega združenja za celiakijo, ki je analizirala različne prigrizke, piškote, pražene rezine, kruh, nadomestke kruha, testenine in različne mešanice moke.

Strokovnjaki so s pomočjo raziskave zaključili, da ni razlik v kalorijah, maščobah in sladkorji med glutenskimi in brezglutenskimi živili, ki so jih analizirali, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Tako dodajajo, da brezglutenska dieta ne redi in ne poskrbi za hujšanje. 

slovenija 27.06.12. dojencek, otrok, rokica, starsi, novorojencek, nega, foto: s Dojenček Svet Dojenček umrl, ker je bil na brezglutenski prehrani

Wikipedia opisuje glutén ali lépek kot zmes beljakovin iz zrn žit, ki daje testu prožnost, koagulira pri peki in daje z vodo lepljivo maso.Po definiciji spadajo med glutene beljakovinske sestavine pšenice in sorodne beljakovine rži, ječmena in ovsa. 

Kruh brez glutena Kardiologi opozarjajo Zdravje Brezglutenska dieta: Trend, ki zahteva previdnost
Komentarjev 1
  • silverst3r 18:42 04.november 2017.

    Kako slab članek in kako obupen zaključek. Kaj takega ste zmožni samo tu. Ker ni razlik v kalorijah, potem ne redi? A ste morda kdaj slišali za glikemični indeks in kako je nastal? Prosim, kako lahko nekdo na podlagi te ...prikaži več raziskave zaključi, če se nekdo redi ali hujša? Vaša spletna stran je postala potrata časa.

Sorodne novice