Zdravje > Prehrana
36 ogledov

Ali lahko popijem postano kavo?

kava Profimedias
Če je brez mleka, je bolj varna, a po pol ure v vsakem primeru izgubi svojo aromo.

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste si pripravili kavo, a je niste imeli časa popiti do konca. Potem ko ste zaključili delo ali opravke in se vrnili k skodelici, ste bili v dilemi, ali popijete postano kavo ali si pripravite novo skodelico. 

Kava z mlekom

Če je mleko dobro zaprto in v hladilniku, ga lahko uporabljate tudi en teden, od takrat ko ste ga odprli. V primeru, da stoji v kavi nekaj ur, si raje privoščite nov napitek. 

Nekateri trdijo, da mleka na sobni temperaturi ne smemo pustiti več kot dve uri, drugi ocenjujejo, da naj bi bilo pred "vdorom" bakterij varno od pet do šest ur. 

Seveda je to odvisno tudi od tega, kakšne so temperature zraka, a vsekakor boste na bolj varni strani, če si skuhate novo kavo. 

Okus se spremeni po pol ure

Sama kava brez mleka spremeni okus že po 30 minutah, po tem pa imate še približno štiri ure časa, preden se začno kvariti tudi olja kavnih zrn. Vsekakor je najbolje, da jo popijete v roku pol ure, odkar ste jo pripravili. 

Če sklenemo, v kolikor je kava brez mleka, jo je varno piti tudi, ko nekaj časa stoji, čeprav ne bo imela tako dobrega okusa. Bolj varno bo, če postano kavo pogrejete, še najbolje pa, če si skuhate svežo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.