Zdravje > Prehrana
1419 ogledov

Čemaž in modrosti naših babic

Čemaž Profimedias
Čemaž je zelo zdrav, a si ga mnogi zaradi zamenjave z drugimi rastlinami ne upajo uporabljati. Naj babice in dedki naučijo vnučke prepoznati in uporabljati to koristno rastlino.

Čemaž je zdrava rastlina, med drugim pomaga pri prebavnih težavah in odpira dihalne poti, povečuje odpornost celotnega organizma, uporabljajo ga celo za zniževanje krvnega tlaka in holesterola. Pozitivno deluje na prebavo, zavira nastanek krvnih strdkov, sveže pripravljeni listi očistijo še ledvice in mehur ter pospešujejo izločanje seča.

Velja tudi za očiščevalno rastlino, zato si privoščite tudi kakšno kuro s sokom. Naredite ga iz štirih pesti čemaževih listov, ki jih z dvema decilitroma vode zmešate v mešalniku. Tekočino nato odcedite in shranite v hladilnik, uživate ga po dve žlici trikrat na dan.

Ob nabiranju preverite vonj 

Ker pa imajo čemaž, šmarnica, jesenski podlesek in čmerika podobne liste, so tudi v Sloveniji pogoste zamenjave, ki so lahko usodne. Prav zato je pomembno, da svoje otroke in vnučke odpeljete v gozd in jih poučite o nabiranju čemaža. 

Kako ločim čemaž od šmarnice in podleska? Ti dve rastlini nimata nikakršnega vonja po česnu, kar je osnovna značilnost čemaža.

Cvetje šmarnice je sicer drugačno od čemaževega, liste pa so si zelo podobni. Podlesek za razliko od čemaža raste v rozetah, listi so spodaj žleboviti, rastlina je bolj toga in raste navpično. Več o tem, kako ločiti čemaž od ostalih rastlin, v spodnjem prispevku.

razno 28.03.1.4 cemaz, foto: nn Zdravje Kako ločimo čemaž od strupenih rastlin

Poceni čemaževa juha

Čemaž je v uporabi med Slovenci že zelo dolgo, zato imamo na voljo kar nekaj dobrih receptov. Uporabite ga lahko kot dodatek k solati ali omakam, zelo okusna je čemaževa juha. Zanjo potrebujete dva litra jušne osnove, deset večjih krompirjev, sol, tri šopke čemaževih listov, muškatni orešček in poper.

Za juho najprej skupaj z otroki skuhajte krompir, ki ga po okusi osolite in narežete na kocke. V vrelo jušno osnovo nato dodate kuhan krompir in čemaž, ki so ga pred tem oprali otroci. Vse skupaj kuhate še pet minut in s paličnim mešalnikom gladko zmiksate. Po potrebi dodajte sol, poper in muškatni orešček. Otroci bodo v juho z veseljem dodali še jušne kroglice. Ker bodo pomagali pri pripravi, jo bodo z vesljem pojedli.

Ta konec tedna se lahko udeležite tudi Festivala čemaža. Več v prispevku spodaj. 

čemaž v termah Oglaševanje Festival čemaža

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.