Zdravje > Prehrana
1618 ogledov

Dermatologinja o hrani, ki vas bo pomladila

Ženska šport trening Profimedia
Sedem glavnih živil, ki jh priporoča ...

Zeleni čaj, kurkuma, rdeče sadje, suho sadje, semena, predvsem lanena, cela zrna in temna surova čokolada. To je sedem glavnih živil, ki poleg tega, da so del zdravega prehranjevanja, pripomorejo k lepi koži, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zaradi antioksidativnih učinkov teh živil pa po navedbah dermatologinje dr. Marie Teresa Viviano, pa ohranjamo z njimi kožo tudi mlajšo.

Na splošno je po njenih besedah za kožo najbolje, če se izogibamo živilom, ki povzročajo vnetja kože, iz hrane izločamo sladkarije, mlečne izdelke in predelane mastne mesne izdelke.

Razlog za temno čokolado

"Temna čokolada je bogata s polifenoli, ima antioksidativno delovanje, najdemo jo tudi v prahu, s katerim lahko pripravite sladice s polnozrnato moko, jajci in nerafiniranim sladkorjem,” svetuje.

Pravi, da imajo pšenični kalčki v kruhu in polnozrnatih testeninah veliko koristnega vitamina E, zeleni čaj je bogat s polifenoli, zlasti z epigalokatehalatom, s protitumorskim in protivnetnim delovanjem: “Ima drenažno delovanje na mikrocirkulacijo in se lahko uporablja za naravno osvetlitev temnih kolobarjev na koži zahvaljujoč delovanju vitamina K." Spomnila je tudi na kurkumo, “ki deluje protivnetno. Jo pa moramo nujno kombinirati z oljčnim oljem, avokadom, ali denimo lososom, aktiviramo pa jo z vročimi jedmi, kot so juhe ali jajca".

Šrilanka Izpoved Slovenke Popotnik "Ko sem videla tisto revščino, sem se zgrozila"

Hrana glede na starost

Koža po njenih besedah potrebuje tudi pravilno nego glede na starost. Mladim, ki so bolj nagnjeni k aknam in seboroičnemu dermatitisu svetuje, naj se izogibajo rafiniranim ogljikovim hidratom, naj zmanjšajo mlečne izdelke, športne dodatke in energijske pijače.

V odrasli dobi je idealna prehrana bogata z vitaminom E, jejte mandlje, avokado in špinačo. Zelo pomemben je tudi vitamin C, ki ga najdemo v kivijah, jagodah, paradižniku in papriki. Odlične so tudi omega 3 maščobne kisline iz modrih rib in karotenoidi iz korenja, marelic in tako dalje.

Za zrelo kožo priporoča živila z luteinom in reaksantinom, ki ščitita kožo izpostavljeno soncu in pomagata preprečiti kožne madeže. Najdemo jih v kivijih, grozdju, kitajskem zelju in bučah.

 

Mesec marec v okviru projekta Glas generacije namenjamo ženskam; učiteljicam, zdravnicam, medicinskim sestram, športnicam, igralkam, cvetličarkam, trgovkam, pevkam, mamicam, babicam, sestram, prijateljicam, ženam ... Teme bodo predvsem spremembe, ženska moč in ženski vpliv na vsa področjih življenja. Projektu lahko sledite TUKAJ.