Zdravje > Prehrana
58 ogledov

Dobra novica za čokoholike

Bi ugriznili vanjo, če bi vedeli, da je slana? Žurnal24 main
Dve tablici čokolade na dan naj bi pozitivno vplivale na zdravje in zmanjševale tveganje za srčnožilna obolenja.

Tako je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Aberdeen v ZDA. Proučevali so prehrambene navade 21 tisoč ljudi v časovnem razdobju 12 let in ugotovili, da uživanje čokolade celo do 100 gramov na dan zmanjša tveganje za srčni napad celo za 23 odstotkov.

Ugotovili so, da so tisti, ki so čokolado uživali redno, imeli manjše razmerje med pasom in boki, nižji sistolični krvni tlak, manj C-reaktivnih proteinov ter manj diabetesa - torej znakov, ki povečujejo tveganje za srčno-žilna obolenja.

Mlečna naj ne bi bila nič slabša

V študiji so ugotovili tudi, da ima mlečna čokolada, ki pogosto velja za manj zdravo od temne, podobne zdravilne učinke in so jo udeleženci študije uživali pogosteje.

Eden od avtorjev študije, profesor Phyo Myint, je povedal: "Zbrani podatki kažejo, da je uživanje čokolade povezano z manjšim tveganjem za kardiovaskularne težave. To morda pomeni, da ne le flavonoidi, ampak tudi druge sestavine, kot je kalcij in maščobne kisline, pozitivno vplivajo na zdravje. Nasprotno se zdi, da ni dokazov, da bi zmerno uživanje čokolade negativno vplivalo na bolezni srca in ožilja."

Zmernost ne bo odveč

Kakorkoli, zmernost tudi pri čokoladi in sladkorju ter posvetovanje z zdravnikom ne glede na študijo ne bo odveč.

Komentarjev 2
  • TjašaD 17:05 20.junij 2015.

    Jaz od čokolad jem samo še Cavalier čokolade s strani www.sladko.si So čisto brez sladkorja okus pa je nomm noommm Cavalier namaz je pa sploh dober...tak kot nutella ampak ima samo 2.6 g sladkorja tako da da jem tudi na dieti :)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:17 16.junij 2015.

    no mlečna čokolada sigurno ni tok zdrava kot je črna čokolada. je pa res da gre tud pri mlečni še vedno za čokolado in nekaj istih učinkovin sigurno ima, samo da v manjši količini, in da ima zraven še nekaj ...prikaži več manj stvari kot je npr sladkor.