Zdravje > Prehrana
8853 ogledov

Hrana, ki je v modi. Napovedali nove trende za 2022

hrana trend Profimedia
Prehrambeni trendi se hitro spreminjajo, pa vendar nam le-ti ponujajo ogromno svežih idej. Ali veste katera hrana je trunutno v modi in katera bo to mesto zasedla naslednje leto?

Pri Waitrose* so izdali letno poročilo o hrani in pijači, ki jo ljudje iz celega sveta izbiramo in uživamo. Ponujajo pester nabor novih trendov prehranjevanja, idej in nasvetov, s katerimi lahko obarvamo našo domačo kuhinjo. Ob vsem tem dodaja poročilo tudi ugotovitve, pridobljene iz socialnih omrežjih, ki so postala eden glavnih virov navdiha na različnih področjih, tudi kulinarike. Hrana je del našega vsakdanjika, zato imamo tudi veliko priložnosti, da si popestrimo majhne trenutke v dnevu na prav poseben način.

Prehrambeni trendi, ki naraščajo

Ribe v pločevnkah

Že pripravljene ribe so lahko dober, hiter in enostaven predlog za predjed ali zajtrk, lahko jih vključimo tudi v solato ali v popečen toast.

Pečena lubenica

Lubenica, ki jo med drugim lahko popečemo na žaru, postaja nov trend, saj ima sladek okus, ki mu lahko dodate vse od sira, origana ali pa sveže mete.

hrana trend | Avtor: Profimedia Profimedia

Nostalgične sladice

Sladice, ki ste jih jedli v otroštvu, se spet prebujajo. Vsekakor so jih ponovno obudila socialna omrežja, saj so enostavne za pripravo, zabavne, opomnijo nas tudi na brezskrbne otroške dni.

Javorjev sirup

Tradicionalno se javorjev sirup povezuje z zajtrkom ali s slaščicami, kot so palačinke ali vaflji. Vendar svojo popularnost vzbuja tudi v slani hrani, še posebej kot marinada za žar.

Kulinarika vzhodnega mediterana

Svojo popularnost in prepoznavnost v svetu dobiva kuhinja vzhodnjega Mediterana: Sirije, Libanona, Jordanije, Izraela, Palestine in Turčije.

sushi | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Suši

Poletne olimpijske igre v Tokiu so povzdignile nekatere prehranske trende Dežele vzhajajočega sonca, med katerim se najde tudi suši. Primeren je tako za vegetarijance, vegane in tudi mesojedce, prav tako je priprava sušija doma lahko zelo zabavna.

5 : 2 vegi dieta

Dieta spodbuja, da bi ljudje jedli čim več zelenjave in sadja ter poskusili zmanjšati količino vnosa mesa, ki ga smemo jesti le dva dni na teden. Medtem pa so ostali dnevi zgolj veganski oziroma vegetarijanski.

»Friendsmas«

Že nekaj časa postaja popularna kultura večjih božičnih kosil oziroma večerij, ne le z družino, vendar tudi s prijatelji. Hkrati je to tudi priložnost, da poskusimo več raznolike hrane in ne poskusimo vsega le v enem večeru.

Pekoča hrana

Z večanjem popularnosti azijske kuhinje po svetu, narašča tudi uporaba raznih začim, še posebej pekočih. Tako se na primer veča uporaba čilija, kajenskega popra in curryja.

Kako smo se prehranjevali letos?

V poročilu pri Waitrose navajajo tudi navade ljudi v letu 2021, ki so se še posebej povečale zaradi korone, številnih lock-downov in karanten. Ljudje smo začeli veliko več kuhati doma, veliko nakupov hrane se je opravilo preko spleta, saj smo se v najbolj kriznih časih tako izognili gneči v trgovini.

Popularno je postalo tudi objavljanje receptov in posnetkov na socialnih omrežjih, kot sta Instragram in TikTok, kar je spodbudilo ogromno eksperimentiranj in več časa v kuhinji. Eden izmed trendov je postalo prehranjevanje v naravi ali na našem vrtu. Ob vsem tem se na svetovni ravni veča tudi zavedanje o prekomernih količinah odpadne hrane.

TikTok inspiracija

Z večjo popularnostjo TikToka in kuhanja na socialnih omrežjih, je mogoče narediti tudi mesečno analizo. Januarja je prvo mesto zasedla tortilija wrap, februarja testenine s feta sirom, marca ovseni kosmiči, ki jih namakaš čez noč, aprila polnjen pečen krompir, maja pa jajca v kombinaciji s pestom. V poletnih mesecih je bila popularna ledena kava in "whipped lemonade". Avgusta se je začel trend velikih zajtrkov, september je bil v okusu mozzarella obročkov, oktobra pa je bi najbolj popularen čips iz testenin.

Kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali leto 2022

Velik zajtrk

Zajtrk predstavlja prvi obrok v dnevu, zato je potrebno izbrati kakovostna živila, ki bodo predramila naše telo, še posebej možgane, in jim omogočila bolj aktivno delovanje. 

"Climatarianism"

Gre za dieto, ki je osredotočena na zmanjšanje ogličnega odtisa. Takšna prehrana sledi smernicam, da ljudje jedo zemeljsko učinkovita živila, jedo manj govejega mesa, kopujejo lokalno ekološko hrano, jedo pridelke, ki so odporni na sušo in poskrbijo za zmanjšanje količine odpadkov.

"Rewilding"

Prihajajoči trend se posveča temu, da človek pusti čim več prostora sami naravi in vanjo ne posega preveč. S tem se namreč gradi odnos, ki nam lahko pripomore tudi pri izboljšavi problematike globalnega segrevanja in uničenih ekosistemov.

Krompirjevo mleko

Ob ovsenem, riževem, mandljevem itd. alternativnih mlečnih proizvodih, bo na trg prišlo tudi krompirjevo mleko, ki je vsebuje malo sladkorja in nasičenih maščob. Več v spodnjem članku.

krompir Top v 2022 Zdravje Nov vzhajajoč švedski trend iz krompirja

Vnaprej narejeni koktejli v pločevinki

V preteklih letih ste morda že spoznali gin&tonic v pločevinki, vendar pa se bo v prihajajočem letu ponudba že narejenih koktejlov razširila, kar bo olajšalo marsikatero zabavo in družabni večer.

Avanturistična kulinarika

Kmalu bo svoj trend dobila avanturistična globalna kuhinja, ki ne pozna meja. Mešanje azijske, mediteranske, mehiške itd. kulinarike bo na svet pripeljalo ogromno novih jedi.

Zdrav način življenja

Kljub trendom in novim popularnim načinom prehranjevanja moramo upoštevati smernice zdrave prehrane, ker je le-ta eden izmed ključnih pogojev, ki vodi do zdravega življenja. Najpomembnejše je namreč to, da poskrbite za pestro in uravnovešeno prehrano. Na nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si je zbranih ogromno priporočil o načinih prehranjevanja, med drugim tudi v različnih življenjskih obdobjih in drugačnih življenjskih slogih. Najbolj bistveni nasveti pa so slednji:

· Večkrat dnevno jejte pestro zelenjavo in sadje. Izbirajte lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje.

· Izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov.

· V jedi uživajte in jejte redno. Izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora.

· Nadzorujte količine zaužite maščobe in nadomestite večino nasičenih maščob (živalskih maščob) z nenasičenimi rastlinskimi olji.

· Mastno meso in mastne mesne izdelke nadomestite s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom.

· Dnevno uživajte priporočene količine mleka in mlečnih izdelkov.

· Jejte manj slano hrano.

· Omejite uživanje sladkorja in sladkih živil ter pijač.

· Zaužijte dovolj tekočine.

· Omejite uživanje alkohola.

· Živila pripravljajte s postopki, ki hkrati zagotavljajo varnost in ohranitev največ koristnih snovi.

· Bodite telesno aktivni!

kuhanje, otrok, otroci | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem, ko se je marca 2020 začel svet močno spreminjati, so se močno spremenile tudi naše navade in posledično način prehranjevanja. Navadili smo se kuhati in ustvarjati doma ter preizkušati nove jedi. Trendi in poročilo nam kažejo, da je svet kulinarike zelo pester in avanturističen. Ob vsem tem ne smemo pozabiti, da je najpomembnejša kvaliteta hrane, ki jo zaužijemo in ne njena estetska vrednost. Zato poskrbite za prave odločitve glede prehranjevanja in ne pozabite na to, kako zabavno je lahko ustvarjanje v kuhinji. Še bolj, če to počnete s svojimi najbližjimi.

*Food and Drink Report 2021–2022, Waitrose

Komentarjev 2
  • Catherine_Sok 11:04 07.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • mph2 09:44 07.november 2021.

    "5 : 2 vegi dieta" grozljivka. Najbolj zdravo je sicer 0:7. Ampak od česa bi sicer živela industrija prehrambenih smeti, pa farmacija, ....