Zdravje > Prehrana
2139 ogledov

Kako je to mogoče? V teh izdelkih vedno več sladkorja

jogurti na policah Nik Rovan
Na ZPS pregledali 21 jagodnih jogurtov različnih znamk.

Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) je zanimalo, koliko jagod dejansko vsebujejo jagodni jogurti. Na naših trgovskih policah so jih pregledali 21, izdelki pa so bili različnih blagovnih in trgovskih znamk. 

Jogurti Zdravje Strokovnjaki opozarjajo: Tako "zdrav" je vaš jogurt

Od 3 do največ 18 odstotkov jagodne kaše 

Prva ugotovitev je ta, da proizvajalci med proizvodnim postopkom jogurtu ne dodajajo svežih jagod, ampak vnaprej pripravljeno jagodno kašo, nekakšen džem. Koliko te sestavine dejansko vsebuje, lahko preberemo na seznamu sestavin, vendar je informacijo težko razbrati. "Sadni pripravek naredijo tako, da jagode in preostale sestavine zmešajo v bolj ali manj homogeno zmes, ki ima lahko večje ali manjše koščke jagod, in jo nato pasterizirajo. Če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka (podatek o odstotku jagod v sadnem pripravku), lahko izračunamo, koliko jagodne kaše vsebuje jogurt. Vendar, ali si predstavljate, da morate pred nakupom jogurta še preračunati, koliko jagodne kaše vsebuje?" je ponazorila  Nika Kremić iz ZPS. 

sladkor V prehrani Zdravje To je strupena sestavina, podobno škodljiva kot alkohol

Nejasne informacije

Količina jagodne kaše je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek jagod, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka v jogurtu, ki pa lahko vsebuje še druge sestavine kot so sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok. "Na seznamu sestavin bi moral biti jasno naveden najmanj podatek o deležu jagodne kaše, še bolje bi bilo, če bi bil na sprednji strani embalaže naveden delež sadja, ne pripravka," je dodala Kremićeva. Tako z lahkoto in prevečkrat izberemo izdelek, ki sicer za nas ni priporočljiv, krivec pa je sladkor.

Rezultate pregleda jagodnih jogurtov si lahko preberete tukaj.

Pregledani jagodni jogurti so vsebovali od 10,5 do 16 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. "Nekaj sladkorja prispeva laktoza iz mleka, saj že navadni jogurt vsebuje od tri do pet gramov naravno prisotnega sladkorja na 100 gramov, nekaj pa dodano sadje. Preostali sladkor je dodan, najpogosteje saharoza (namizni sladkor) ali glukozno fruktozni sirup," pojasnjuje predstavnica ZPS.

V polovici izdelkov več sladkorja

Z enim lončkom jogurta ( od 140 do 250 gramov) torej zaužijemo tudi od 15,8 do 28,6 grama sladkorja, kar pomeni približno štiri do sedem kock sladkorja. "Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je ima več kot polovica izdelkov več sladkorja kot pred leti! Za jagodni jogurt lahko brez zadržkov rečemo, da je sladica, zato naj bo na jedilniku le občasno," dodajajo naši strokovnjaki, ki ugotavljajo, da v Sloveniji pojemo veliko preveč sladkorja.

Da več kot polovica izdelkov vsebuje več sladkorja kot pred leti, pa je razvidno na grafu.

 | Avtor: ZPS ZPS

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.