Zdravje > Prehrana
9246 ogledov

Strokovnjaki opozarjajo: Tako "zdrav" je vaš jogurt

Jogurti Profimedias
V jogurtih celo več sladkorja kot v gaziranih pijačah.

Raziskovalci britanske Univerze Leeds opozarjajo na jogurte, za katere velja splošno prepričanje, da so zdravi. Kot pravijo, gre za zavajanje, ki se ga potrošniki premalo zavedamo.

jogurti na policah Slovenska raziskava Zdravje Ne boste verjeli koliko sladkorja vsebuje en sam jogurt

mlečni izdelki, jogurt | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Britanski raziskovalci so pregledali več kot devetsto jogurtov, ki so naprodaj v supermarketih v Veliki Britaniji. V jogurtih za otroke je bilo v povprečju 10,8 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, kar ustreza količini dveh kock sladkorja.

Najbolj sladki so bili bio jogurti (organski), ki so vsebovali celo več sladkorja kot sicer zelo nezdrava in sladka gazirana pijača cola. Za primerjavo: V 100 gramih povprečne gazirane pijače je 9 gramov sladkorja.

Opozorila potrošnikom

Glede na rezultate raziskave, objavljene v reviji BMJ Open, so največ sladkorja vsebovali tako imenovani "jogurt  deserti" - v povprečju 16,4 gramov na 100 gramov izdelka. Drugi na lestvici sladkih jogurtov so po njihovih ugotovitvah "organski" povprečno 13,1 grama na 100 gramov izdelka.

Med jogurte z nizko vsebnostjo sladkorja so lahko umestili le naravne in grške jogurte, odmevno raziskavo povezema BBC. V skupino jogurtov  z nizko vsebnostjo sladkorja, kar je manj kot 5 gramov sladkorja na 100 gramov, so lahko umestili le devet odstotkov vseh testiranih izdelkov. "Mislim, da bodo ljudje, vključno s starši, presenečeni nad tem, koliko sladkorja je v jogurtu," pravi direktorica raziskave Bernadette Moore. "Moj nasvet je, da kupite naravni jogurt in ga zmešajte s sadjem," je dodala.

mlecni izdelki, jogurt, jogurti, Resnica o jogurtih Zdravje Imajo probiotični jogurti res žive probiotične kulture?

 

 

Komentarjev 3
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 06:41 25.september 2018.

    Ne vem za koji k... rabimo za to strokovnjake, ce pa pise na vsakem izdelku, kolk sladkorja ima... a je folk ze cist nesposoben??? A sploh kdo se razmislja sam zase?

  • Tadej 23:16 24.september 2018.

    Naj se testirajo grski low fat jogurt in naj potem pametujejo.

Sorodne novice