Zdravje > Prehrana
7884 ogledov

Kako pravino uživati cvetni prah

Cvetni prah Profimedias
Krepi telesno in umsko zmogljivost ...

"Cvetni prah je lahka beljakovinska hrana, ki deluje protibakterijsko, razstruplja telo, krepi našo telesno in umsko zmogljivost ter učinkujejo na prebavni in živčni sistem," je dejala mag. Malči Božnar iz Hiše medu Božnar v Polhovem Gradcu. Čeprav po slovenski zakonodaji ni zdravilo, raziskave na številnih klinikah in inštitutih po svetu, ki se ukvarjajo z apiterapijo - zdravljenjem s čebeljimi pridelki, kažejo, da lahko cvetni prah koristno uporabimo pri več kot petdesetih različnih boleznih.

V apiterapiji cvetni prah med drugim uporabljajo pri boleznih prostate, motnjah spolne funkcije, izgubi apetita, psihični in fizični utrujenosti, slabokrvnosti ter težavah z anoreksijo in spominom. Ker pospešuje obnavljanje celic in tkiva, ga uporabljajo tudi pri bolezni jeter in v prehrani športnikov, saj pomaga graditi telesne celice in mišice. Dobro vpliva tudi na ženske v menopavzi.

Bogat vir vitaminov in mineralov

Z uvrstitvijo cvetnega prahu v svojo prehrano boste dobili bogat vir beljakovin in vitaminov – predvsem vitamine B kompleksa. V cvetnem prahu je vseh 28 mineralov, ki so jih našli tudi v človeškem telesu.

“Beljakovine cvetnega prahu imajo visoko biološko vrednost, zato je cvetni prah zelo priporočljiv v prehrani,” je dejala Božnarjeva. Ob tem je izpostavila, da so v cvetnem prahu tudi vse esencialne aminokisline. “Gre za tiste aminokisline, ki jih naše telo nujno potrebuje za graditev beljakovin in jih mora dobiti s hrano.”

Kako ga pripravimo?

Obstaja več načinov uživanja cvetnega prahu. Lahko ga jemo samostojno ali pa kot dodatek drugim jedem. Suh cvetni prah v obliki zrnc lahko zgrizemo med zobmi, ga nekaj časa zadržimo v ustih in nato poplaknemo z vodo. Lahko ga namočimo v tekočini, ki ji dodamo malo medu, in mešanico popijemo.

Peter Pečenko, urbani čebelar. | Avtor: Anže Petkovšek Urbane čebele v Šiški. Anže Petkovšek
Božnarjeva priporoča uživanje cvetnega prahu tudi v kombinaciji z jogurtom, ki mu po želji prav tako lahko dodamo med. “Uživanje te kombinacije zagotavlja boljšo prebavo cvetnega prahu,” je pojasnila strokovnjakinja.

Pomembno je, da sprva cvetni prah začnemo uživati v manjših količinah in preverimo, če nismo nanj morda alergični. “To naredite tako, da prvi dan pojeste tri zrnca cvetnega prahu in potem vsak dan kakšnega več. Testiranje je potrebno tudi pred prvo zunanjo uporabo - obloge za obraz ali telo,” svetuje Božnarjeva.

Če nimate alergijskih reakcij, lahko cvetni prah uživate v priporočenih dnevnih količinah. Božnarjeva za odrasle svetuje od 15 do 20 gramov cvetnega prahu na dan, v primeru raznih obolenj pa do 40 gramov. Priporočljiv dnevni odmerek za otroke do petega leta starosti je od pet do deset gramov, za otroke do 12. leta pa od deset to 15 gramov. Otrokom do prvega leta starosti pa se uživanje čebeljih pridelkov odsvetuje.

Okus odvisen od botaničnega izvora

100 gramov cvetnega prahu ima približno 250 kcal. Njegov okus je odvisen od botaničnega izvora - nekatere vrste so sladke, druge grenke. Pri uživanju cvetnega prahu je, kot pravi Božnarjeva, pomembno, da posegamo po tistem iz okolja, v katerem živimo. “Če vnašamo v telo tuje vrste, torej cvetni prah iz daljnih tujih držav, kjer je sestava rastlin drugačna, je veliko več možnosti, da se pojavi alergija,” je še dodala strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.