Zdravje > Prehrana
251 ogledov

Kako škodi že en dan nezdrave hrane

pomfri Shutterstock
To, da so nasičene maščobe in sladkor škodljivi za zdravje, vemo vsi. Najbrž pa ne veste, da je zelo škodljiv že en sam dan z nezdravo hrano.

Strokovnjaki s Columbia University v New Yorku so v raziskavi potrdili, da obrok poln sladkorja in nasičenih maščob vpliva na slabši spanec. Te noči bo spanec večkrat prekinjen, bolj rahel, zbudili pa se bomo manj spočiti. Raziskavo so objavili v reviji Journal of Clinical Sleep Medicine.

Dlje časa, da zaspimo 

“Naša glavna ugotovitev je, da kakovostna hrana vpliva na boljši spanec,” pravi avtorica raziskave Marie Perre St-Onge. “Presenetilo pa nas je, da lahko že en dan nezdrave hrane z malo vlakninami vpliva na parameter spanja,” dodaja.

V raziskavi je sodelovalo 26 odraslih oseb, od tega pol moških in pol žensk. Vsi so imeli povprečno težo in so bili stari okoli 35 let. Udeleženci so spali v laboratoriju pet noči. Prve tri dni so imeli zdravo dieto, ki jim jo je svetoval zdravnik, dva dni pa so jedli hrano po želji.

Ugotovili so tudi, da z nezdravo prehrano težje zaspimo. Tisti, ki so jedli nezdravo, so v povprečju rabili 26 minut, da so zaspali. Tisti, ki so jedli zdravo, pa so potrebovali v povprečju 17 minut.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.