Zdravje > Prehrana
4730 ogledov

Katastrofalne razmere v pekarnah: ščurki, žuželke, iztrebki. Zaprli en obrat

Profimedia Fotografija je simbolična.
Zaradi hujših oblik kršitev so inšpektorji zaprli en obrat, in sicer so tam naleteli na umazano opremo za peko, umazane talne površine ob robovih, hladilnikih, za omarami v skladiščnem prostoru, na nečistočo v hladilnikih, ki so vsebovali tudi plesniva živila.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v nadzoru nad 110 slovenskimi pekarnami od začetka leta do konca septembra zaznala nepravilnosti v 32 obratih. Pri enem od kršiteljev so inšpektorji odkrili vdor ščurkov, zaradi hujših kršitev pa so bili primorani zapreti en obrat, je poročal POP TV.

POP TV je na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobil 32 inšpekcijskih zapisnikov o nadzoru, ki so ga inšpektorji izvedli v prvih devetih mesecih letos.

Med kršitvami so pomanjkljive higienske razmere v hladilnih in zmrzovalnih napravah, opremi in priboru za proizvodnjo pekovskih izdelkov, ponekod nosilci dejavnosti niso imeli vzpostavljenih evidenc o opravljenem čiščenju obratov in spremljanju pogojev shranjevanja in obdelave živil.

Pri večjem številu lažjih kršiteljev so inšpektorji odredili, da morajo preučiti analizo tveganja glede prisotnosti transmaščobnih kislin v živilih. Pri nekaterih kršiteljih so odredili tudi proučitev analize kemijskih tveganj glede prisotnosti akrilamida v živilih.

Številne študije so pokazale, da so akrilamid in njegovi presnovki (snovi, ki nastanejo s presnovo akrilamida) genotoksični (povzročijo mutacije na dednem materialu) in karcinogeni (povzročajo rakasto obolenje).

Zaprli en obrat

Zaradi hujših oblik kršitev so inšpektorji zaprli en obrat, in sicer so tam naleteli na umazano opremo za peko, umazane talne površine ob robovih, hladilnikih, za omarami v skladiščnem prostoru, na nečistočo v hladilnikih, ki so vsebovali tudi plesniva živila. V obratu prav tako niso imeli nameščenih zaščitnih mrež, ki bi preprečevala dostop škodljivcem.

Ščurki še vedno tam

V primeru drugega hujšega kršitelja so inšpektorji že junija 2018 v obratu opazili vdor ščurkov, na podlagi česa je bila odrejena dezinsekcija, po tem postopku pa so bili ščurki v pekarni še vedno prisotni, zato so v letu 2018 izvedli še tri dezinsekcije. Na začetku letošnjega leta pa so morali omenjen postopek opraviti še dvakrat. Kljub vsem izvedenim postopkom pa ščurkov še vedno niso docela zatrli.

Ščurki so potencialni nosilci bolezni, njihovi iztrebki pa so lahko kužni ter alergeni.Čeprav niso najpomembnejši vzrok za nalezljive bolezni, lahko odigrajo dodatno vlogo pri širjenju mikrobov, ki povzročajo: drisko, grižo, kolero, gobavost, kugo, tifus in virusne bolezni, kot je poliomielitis, pojasnjujejo na Nijz.

Inšpekcijski nadzor za leto 2018 je nepravilnosti odkril v 34 pekarnah. Kršitve so bile različne, najpogosteje pa je šlo za pomanjkljivo higiensko stanje.

Komentarjev 3
  • Kmodri 18:11 09.november 2019.

    Gnili obrati, gnila država...

  • Silva Drevensek 15:32 09.november 2019.

    inšpektrorji počasni za svoje delo,ne upravljajo ga kot bi ga morali,takoj kazen ali pa vse zapreti

  • malarin 08:42 09.november 2019.

    UMAZANIJI vi sedaj pravite nečistoča ? ? ?

Sorodne novice