Slovenija
77984 ogledov

Seznam pekarn z zelo slabimi higienskimi razmerami: Plesen, molji, mrčes, umazanija

Objavljamo seznam pekarn po Sloveniji, ki so jim inšpektorji zaradi slabe higiene izdali odločbo. Petim od teh so izrekli tudi takšne ali drugačne prepovedi.

V skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, nam je urad za varno hrano posredoval odločbe inšpektorjev, ki so jih lani izdali pekarnam, kje je bila higiena vprašljiva. 

V pekarni Vrhovo v Radečah so inšpektorji v prostorih našli muhe in molji, stenske površine so bile umazane, talni jašek za odvod vode odprt, s stene so viseli viseči električni kabli, naprave so bile umazane. Margarino in olje so shranjevali na sobni temperaturi, umazano je bilo tudi pomivalno korito, evidenc o nadzoru sestavin niso vodili.

V pekarni v Luciji je bilo higiensko stanje zelo slabo, umivalnika za umivanje rok zaposleni sploh niso imeli. Vodovodna napeljava je nadometna in onemogoča čiščenje.

Za koprsko pekarno so inšpektorji sklenili, da v obratu ni pogojev za proizvodnje in peko kruha. Poleg kruha so v njej pripravljali tudi pice, sendviče, kuhali so tudi kavo, niso pa imeli ločenega območja za pripravo surovin. Zaposleni pa so za toaletne prostore uporabljali kar stranišča bližnjega dijaškega doma.

Pekarna Kruhek v Postojni je bila v zelo slabem stanju, tudi higienske razmere so bila katastrofalne. "Pekarna je v zgradbi iz leta 1967 in temu premierni je stanje objekta in dela opreme, ki izhaja iz sedemdesetih in osemdesetih let in se še vedno uporablja. Razrast plesni je povezan z novim prizidkom, ki je bil neustrezno narejen," je inšpektorjem povedal direktor pekarne.

Inšpektorji so na plesnive naleteli po vseh prostorih pekarne, tudi v skladišču, kjer je shranjena pšenica.

Zemljevid Slovenija Objavljamo imena 260 lokalov, kjer je higiena zelo slaba

Pekarna v Veržeju je imela v hladilnici 43 kosov različnega kremnega peciva, za katere ni bilo navedenega datuma njegove izdelave in tako posledično ni bilo možno določiti datuma uporabe in zagotoviti sledljivosti ter varnosti živil. Da bi zagotovili varovanje potrošnikov, so inšpektorji za pecivo odredili uničenje.

Tudi v ostalih pekarnah, ki so jim inšpektorji urada za varno hrano izdali odločbe, je bila glavna težava higiena, ki pa ni bila tako kritična, da bi morali lastniki pekarno zapreti.

Po objavi članka so se nam oglasili iz pekarne Fijavž iz Šempetra v Savinjski dolini. Pravijo, da je v njihovem primeru šlo zgolj za administrativno napako, kot je vodenje evidence o odvozu olja, vodenje peke krofov (kar je tisti trenutek želel inšpektor), ni pa zakonsko obvezujoče. Trdijo, da so mu kasneje dokazali, da pri peki krofov ni kritične kontrolne točke.

biznis 7.11.2006, pekarna, kruh, pek, struce, foto: Bostjan Tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • al19 20:21 09.april 2020.

    In sem večkrat hodil tja! Nikoli pa nisem videl nikogar brez čistosti! In zelo mi je žal, da smo izgubili ta pekarno! Ampak ti inšpektorati ne vedo, kje so to izumili na široko? Toda tudi če ni je bilo čisto, ...prikaži več , potem so morda imeli drug primer in pekarna preveč ni zanimalo! Toda, ali ti inšpektorji kdaj obiščejo spar ali druge trge, ki prodajajo plesnivi kruh! V očeh sem videl plesniv kruh! Pekarna Vrhovo je biu najboljsa pekarna v Slovenije!

  • al19 11:15 09.april 2020.

    Niemand war ohne Sauberkeit Ich war viele Male dort und alles war perfekt! Sie Slowenen sind wirklich dumm und glauben die falschen Nachrichten! Ich denke, diese Schriften sind falsch. Ich bin regelmäßig gegangen. Und es ist sehr schlimm, einen solchen ...prikaži več Ofen zu verpassen!! Dieser Artikel handelt vom Ofen in Vrhovo

  • Avatar Zala
    Zala 23:37 25.oktober 2019.

    Kdor je hodil je hodil. Rezultati inšpekcijskega pregleda so od februarja in oktobra 2018 !!!!!