Slovenija
214316 ogledov

Objavljamo imena 260 lokalov, kjer je higiena zelo slaba

Umazanija v gostilni
1/5
uprava za varno hrano
Ugotovitve inšpektorjev za varno hrano vam bodo vzele apetit: v skladiščnem prostoru pred kuhinjo so bili mišji iztrebki, mila niso imeli, roke so brisali v zelo umazano brisačo, na tesnilih hladilnikov in skrinj in ob umivalnem koritu se je razrasla plesen.

To je le eden od opisov iz odločb, ki jih je lani izdala inšpekcija uprave za varno hrano, gre pa ga kitajsko restavracijo Peking v našem turističnem biseru Bledu. Doletela jih je začasna prepoved uporabe prostorov in opreme za pripravo in strežbo jedi in pijač.

V gostišču Češnar v Cerkljah so z nape viseli ostanki maščobe, na salamoreznici so bili ostanki nečistoč, v skrinji neoznačena živila, tri pakiranja hrenovk, jogurta in puranja klobasa so imeli pretečen rok trajanja, v hladilniku je bil odprt plesniv sir. Pomiti krožniki in košara s kruhom so bili na tleh zraven stopnic, ki vodijo v skladišče, kjer je bilo še več živil s pretečenim rokom, v lešnikih, kosmičih in koruznem zdrobu pa so bili molji. Tudi njim je inšpektor začasno prepovedal uporabo prostorov in opreme za pripravo hrane.

V piceriji Tonač v Cerkljah so bili ostanki nečistoč v hladilniku, na okenski polici za pečjo, v kateri se je pekel kruh, so ležali kosi starega kruha ter mrtve muhe; napa je bila močno zamaščena, ni bilo tople vode, umivalnik za roke pred straniščem za zaposlene pa je bil brez odtoka. Jedi v hladilnici niso bile pokrite in niso imele označenega roka uporabnosti, tudi živila v skrinji so bila brez oznak.

Začasno so inšpektorji zaprli gostilno in picerijo Strahinc v Bitnjah, saj so bile posode, v katerih je bila hrana, umazane, vidna je zastarana umazanija, meso pa so hranili v preveč toplem hladilniku. Začasna prepoved opravljanja dejavnosti je doletela tudi gostišče Pri Čebelici iz Brda pri Lukovici. "Ugotovitve iz odločbe z dne 29. 6. 2018, na podlagi katere se je omenjeno gostišče znašlo na seznamu, so popolnoma nepovezane s sedanjim vodstvom lokala, ki ga je s 1. 3. 2019 prevzela nova najemnica ga. Sabina Pirš. V časovnem obdobju, odkar je najemnica Gostišča pri Čebelici, v Lukovici, ga. Sabina Pirš, so bili opravljeni številni nadzori (tako s strani inšpekcije za varno hrano, kot drugi), pri čemer niso bile ugotovljene ali zaznane nobene kršitve. Gostišče pri Čebelici je odprto in obratuje," so po objavi članka sporočili iz podjetja. 

Zavreči so morali 50 kilogramov mesa in 25 kilogramov rib

Za en dan je inšpektorat zaprl tudi kuhinjo gostilne Kratochwill v Murski Soboti, a je bila že naslednji dan primerno očiščena, so pa morali vreči stran 14 kilogramov lignjev, 25 kilogramov osličev in skoraj 50 kilogramov mesa, ker niso bili ustrezno označeni.

Tudi v Gostilni Škafar v Lendavi je šepala higiena, zasušeni ostanki hrane in maščoba v kuhinji, v gostinskem obratu Verace v Novi Gorici so bila umazana tla in stene, prašni kabli pa so kar prosto viseli do tal.

Ukrep prepovedi je doletel tudi Hotel Breza, ki deluje v sklopu Term Olimia. Eden od zaposlenih je v prostoru za pripravo slaščic mešal meso, česar predpisi ne dopuščajo.

Umazanija v gostilni | Avtor: uprava za varno hrano uprava za varno hrano

Na seznamu tudi znane gostilne

V restavraciji Sushimama na Wolfovi ulici v Ljubljani je inšpektor zaradi umazanije pod kuhinjskimi elementi prepovedal uporabo dela kuhinje, ki je namenjen pripravi slaščic.

Ukrepi inšpekcije so doleteli tudi lokal Franci na balanci, kjer si zaposleni v prostoru, kjer so pripravljali hrano, niso mogli umiti rok, ter Klub 300, v kavarni Tlačan na Blejskem gradu pa je podjetje Jezeršek prodajalo sendviče in kremne rezine iz nehlajene vitrine, ki je bila izpostavljena soncu, čeprav bi morala biti zaradi sestavin živila ohlajena.

V okrepčevalnici Malibu v Lendavi so morali zavreči kup živil, saj niso imela nobenih oznak in zato ni bila omogočena sledljivost, inšpektorju so pojasnili, da so originalno embalažo vrgli stran, sami pa živil niso označili. Pohvaliti pa se niso mogli niti s higieno.

Iceland na Čopovi ulici v Ljubljani je imel na pultu brez hlajenja 32 dodatkov za sladoled, ki bi jih morali po odprtju hraniti v hladilniku, zato so jim promet s temi dodatki prepovedali. Gostinstvu Kongo v Grosupljem so prepovedali uporabo hladilnice, saj je bila temperatura previsoka.

Nekaterim podjetjem (npr. Bar Pumpa 2 v Gornji Radgoni) so prepovedali opravljanje dejavnosti, ker se niso registrirali na upravi za varno hrano, nekateri so morali označiti alergene ali zagotoviti sledljivost živil, zato velja prebrati odločbe za vse lokale, ki vas zanimajo. Povezavo najdete, če kliknete na lokacijo lokala na zemljevidu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • ode 06:54 19.oktober 2019.

    Seveda pa ne bo nihče objavil, kateri lokali obratujejo na črno, ne izdajajo računov, prodajajo/točijo ponarejeno/ukradeno robo ali kupljeno z gotovino na prostem ali črnem trgu, na črno zaposlujejo osebje, ki je sicer prijavljeno na Zavodu z.z. ali celo prejemajo ...prikaži večo nadomestilo za brezposelne itd.

  • ode 06:45 19.oktober 2019.

    Vmes so tudi lokali, ki niso imeli slabe higiene ampak le pomanjkljivo evidenco in izostanenek nekaterih administrativnih ukrepov, npr, vpisovanje temperature mesa v tabelo, pa so jih stlaščili v isti koš s tistimi, kjer lezejo črvi, glodavci, mrčes, uporaba artiklov ...prikaži več s pretečenimi roki, osebje brez ž. pregledov, umazanija povsod itd, In jih še vedno vlačijo po medijih. Naj prizadeti lokali odgovorne za to kolektivno tožijo.

  • Ivo 10:54 18.oktober 2019.

    Očitno gremo na Dolenjsko jest! Ali je bil pa inšpektor tam na bolniški :)