Zdravje > Prehrana
942 ogledov

Kokosovo olje enako nezdravo kot maslo in mast

Kokos, olje Žurnal24 main
Po nedavni raziskavi to rastlinsko olje vsebuje kar 82 odstotkov nasičenih maščob.

Po nedavni raziskavi kokosovo olje vsebuje veliko več nasičenih maščob kot druga olja in ga pravzaprav lahko enačimo z maslom in živalsko mastjo. Ameriško združenje za boj proti bolezni srca (AHA) zato v novem priporočilu za prehrano odsvetuje uporabo kokosovega olja v prehrani.

Ameriški raziskovalci so namreč ugotovili, da to rastlinsko olje vsebuje kar 82 odstotkov nasičenih maščob. Celo v maslu jih je manj (63 odstotkov), goveja maščoba jih vsebuje 50, svinjska pa 39 odstotkov, navaja BBC.

Uživanje kokosovega olja dviguje nivo tako celokupnega kot tudi slabega holesterola opozarja AHA. Sicer je znano, da nasičene maščobe zvišujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, kapi ter nekaterih rakavih obolenj.

Čeprav nekateri vztrajajo, da je kokosovo olje še vedno dobra izbira in to pripisujejo mešanici različnih maščob, ameriški strokovnjaki opozarjajo, da za to ni dokazov.

PREBERITE ŠE:

Maščobe: Ene preganjamo, drugih pa ne

Svinjska mast in oljčno olje enakovredna

Tako kokosovo olje odsvetujejo in namesto tega priporočajo na primer oljčnega, ki vsebuje nenasičnene maščobne kisline: "Poudariti želim, da s pomočjo tovrstnih raziskav želimo ljudi prepričati v manjše uživanje nasičenih maščob, s tem pa zmanjšati tveganja za srčno-žilne bolezni," je opozoril vodja raziskave Frank Sacks.

Kot navaja BBC, je britansko združenje za zdravo prehrano pripravilo celo nekašna navodila za zmanjšanje nasičenih maščob, kjer odsvetujejo cvrtje in pečenje v pečici, svetujejo tudi, da se z vrha juh in omak redno odstranjuje nastale maščobe. Sicer po njihovem povprečni moški ne sme zaužiti več kot 30 gramov nasičenih maščob na dan, povprečna ženska pa ne več kot 20 gramov.  

Maščobe potrebujemo

Strokovnjaki opozarjajo, da to ne pomeni, da bi iz prehrane popolnoma izbrisali vse maščobe, saj bi si na ta način prizadejali veliko in mogoče tudi nepopravljivo škodo.

"Za zdravo srce ni treba zmanjšati vnosa prav vseh maščob. Priporočamo zamenjavo nasičenih maščob v prehrani z nenasičenimi maščobami. Uporabljajte olja namesto masla in izbirajte živila, kot so avokado, mastne ribe, oreščki in semena namesto živil z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, kot so pecivo, piškoti ib čokolada," je dejala Victoria Taylor iz Britanske fundacije za srce.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:02 22.junij 2017.

    Sem si pogledala kdo je financiral to raziskavo - farmacija. Potem se sprašujemo zakaj so prišli do takih zaključkov. To je tipičen dokaz, da če farmacija naredi raziskavo, jo ponaredi tako, da služi v njen prid. Bojte se raziskav, katere ...prikaži več sofinancira ali naredi farmacija. Zapomnite si to!!

  • Syn 17:10 22.junij 2017.

    Da kokosovo olje primerjaš z maslom in mastjo in ob tem še omeniš da kokosoco olje ni zdravo, pa moraš res bit prizadet ali pa Ameriški "strokovnjak". :)

  • Igorgeus 09:48 22.junij 2017.

    Zdaj propagirajo avokado, ko bojo preveč navalili na njega, pa se bo tam nekaj našlo.