Zdravje > Prehrana
7725 ogledov

Ljudje se večkrat pretirano hranimo

radio robin marija kure Radio Robin
Postenje ima veliko koristi, ne le za naše telo, ampak tudi za naše duševno zdravje.

V času, ko po veliki noči zaključujemo čas posta, je Radio Robin v svojem studiu gostil Marijo Kure. Marija Kure je v oddaji Postenje - osvoboditev ali omejitev? z voditeljico Martino Arčon spregovorila o vodenju skupinskega postenja ob soku, zelenjavnih prevretkih in čistilnih čajih.

Sama post ni označila zgolj za odmor od trde hrane, ampak tudi za čas, ko naš sistem ponovno vzpostavi ravnovesje. Prav tako post prečisti tudi ostala telesa naše osebnosti, čustva in čutila ter nam umiri um.

Pretirano hranjene

Kure je v oddaji tudi omenila, da se ljudje večkrat pretiramo hranimo. "Pretirano hranjenje je vse, kar je višek od naših telesnih potreb. Mi lahko vsak dan nekaj iščemo pa ne zaradi tega, ker smo lačni, ampak zaradi tega, ker smo živčni, nervozni, pod stresom." Voditeljica Martina Arčon je pri tem poudarila, da je lahko pretirano hranjenje izvor številnih zdravstvenih težav.

"Ja, ker ko smo pod stresom, si telo prizadeva in teži k preživetju in potem so vse ostale funkcije, kot so prebava, presnova, celjenje, razstrupljanje podrejene tisti osnovni funkciji ohranitvi po življenju in organizem ne funkcionira, kot bi moral. Potem nastanejo različna umetna središča v našem telesu."

Kure je dodala, da pretiran vnos beljakovin na podlagi študij in raziskav, škoduje zdravju. "Vnos živalskih beljakovin, ki je večji od telesne potrebe, ki je med osem in 12 odstotkov kaloričnega vnosa, ima za posledico rakave spremembe. Delali so poskuse tudi na živalih in so z odvzemanjem in dodajanjem beljakovin živalskega izvora lahko raka dobesedno vklapljali in izklapljali," je pojasnila Kure.

Na vprašanje, koliko živalskih beljakovin bi moral človek tedensko uživati, je Kure odgovorila, da priporoča polnovredno hrano rastlinskega izvora. Sama je sicer veganka in ne uživa živalskih beljakovin, le občasno se pregreši s sirom. Obenem je izpostavila, da se je treba prehranjevati s polnovredno hrano, ki je čim bližje zemlji.

brokoli, zelenjava, vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Naše telo včasih potrebuje premor

Kot je izpostavila Kure, so naši predniki uživali meso enkrat tedensko, danes pa se uživa nekajkrat dnevno. "Naš organizem je navajen na postenje. In ko mu damo priložnost, da se ne rabi ukvarjati s prebavo, se lahko razstrupi in razkisa, se razbremeni. Trebušna slinavka počiva, nivo krvnega sladkorja ne niha. Vsa energija, ki se drugače uporablja za prebavo hrane, se lahko usmeri v detox, v čiščenje organizma. Strupi se intenzivno izločajo." je povedala.

Kadar se odločimo za post, je pomembno, da se mentalno pripravimo na to, je še poudarila Kure. Sama priporoča, da se postimo od 10 do 14 dni, zelo priporočljiva pa so krajša prekinitvena postenja. "Ljudje so nato presenečeni, koliko je to tekoče hrane. Mi sedimo pri mizi in ne moremo vsega tekočega na mizi pojesti. Čudimo se, od kod vsa ta sitost," je dodala.

 

Izguba kilogramov je sicer odvisna od dolžine postenja. "Na začetku lahko izgubimo med 350 in pol kilograma dnevno. Potem pa daljša postenja, kot so, malo težje se izgublja. V tritedenskem postenju se izgubi okoli 300 gramov dnevno. Je čisto odvisno od organizma," je razložila. Pomemben vidik je tudi, da se v času postenja odrečemo razvadam, kot je pogosto poseganje po sladkorju in drugo.

Oddajo lahko poslušate in gledate na spodnji povezavi in se tako lažje odločite, ali je postenje dobra spomladanska odločitev. 

dezurni@styria-media.si

zobozdravnik zobje ustna votlina Zdravje Pozor, zdravje zob vpliva tudi na to hudo bolezen
Komentarjev 4
  • Qdcwtbtb 08:55 23.april 2024.

    Folk ima preveč cajta in potem žre, ker mu "nekaj manjka". V bistvu gre za kompenzacijo. Kdor veliko dela, na hrano sploh ne misli, dokler se ne začne oglašati zelodec, da" zdaj je pa res že prazen". To je prava ...prikaži več lakota. Večina do tega sploh ne pride. Lakoto ima v možganih. Pa gre nekaj pozobat. In potem sedeč cel dan nekaj zoba, kile pa vzhajajo.

  • munja 15:04 18.april 2024.

    Garancija, postenje NI hujšanje - preberi komentar luckyssa, ki enkrat za spremembo napisal nekaj pametnega!!

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:18 13.april 2024.

    Postenje je brez dvoma zelo zdravo in ga ne smete zamenjavati s hujšanjem...Hujšamo takrat ko porabimo več kalorij kot jih vnesemo, postimo pa se tako, da kalorij ne vnašamo, da telo pokuri nesnago (običajno tudi rakave celice v nastajanju)...Je pa ...prikaži več treba pri postenju daljšem od nekaj dni treba biti previden, pri osebah, ki niso zdrave...Mladostnikom pa bi postenje odsvetoval..-