Zdravje > Prehrana
28426 ogledov

Priporočajo ga kot dopolnilo k terapiji pri raku

Granatno jabolko Profimedia
Če ga še niste vključili v zimski jedilnik, je zdaj pravi čas.

Kot so opozorili na nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si, so granatna jabolka idealna zdrava popestritev zimskih jedilnikov. 

"Sočna semena granatnega jabolka sestavlja 85% vode, od makrohranil pa prevladujejo sladkorji, predvsem glukoza in fruktoza, ki sta zastopani v enakem razmerju, ter prehranske vlaknine," pojasnjujejo in dodajajo, da vsebuje tudi več vitaminov, kot so na primer vitamin K, folat, vitamin C in pantotenska kislina (B5), od mineralov pa predvsem baker, kalij in mangan.

Granatno jabolko vsebuje tudi visoke koncentracije polifenolov, ki so močni antioksidanti, med njimi je najbolj izstopajoč za granatno jabolko specifičen punikalagin.

Celo ob terapiji pri zdravljenju raka

"Granatno jabolko je bogat vir antioksidantov, zato mu pripisujejo številne antikancerogene in protivnetne učinke, nekateri pa ga priporočajo za dopolnilo h konvencionalni terapiji pri kardiovaskularnih boleznih in nekaterih oblikah raka," opisujejo.

Raziskave na miših so pokazale, da dodajanje granatnega jabolka ali soka granatnega jabolka občutno izboljša stanje pri aterosklerozi, deluje protivnetno in znižuje krvni tlak.

Prehrana.si

Pojasnjujejo, da so prve laboratorijske študije postregle z obetavnimi rezultati, ki jih je zdaj potrebno potrditi ali ovreči še s kliničnimi študijami, ki bodo pokazale, ali lahko morebitne pozitivne učinke pričakujemo tudi pri ljudeh.

Raste tudi v Sloveniji

Granatno jabolko je v Sloveniji v obalnem predelu in na Goriškem mogoče gojiti. Njegova uspešnost je odvisna od mikrolokacije, podnebnih pogojev in skrbi za rastlino. Granatna jabolka potrebujejo toplejše podnebje, saj so bolj prilagojena sredozemskim razmeram. Posadite ga lahko na mirno lego, ki drevo ščiti pred hladnimi vetrovi in zmrzaljo. Poleg tega potrebujejo dobro odcedna tla.

V spodnjem članku še nekaj zanimivih rastlin, ki uspevajo tudi v Sloveniji: 

Japonska kutina Na vrtu Pod streho Te eksotične rastline bodo dobro uspevale tudi v vašem vrtu

dezurni@styria-media.si

 

granatno jabolko Jesenski sadež Zdravje Granatna jabolka malo drugače granatno jabolko Magazin Kako najbolj enostavno olupiti granatno jabolko Različne dežele poznajo različna domača zdarvila. (Foto: Shutterstock) Okusno Zdravje Liker iz granatnih jabolk Različne dežele poznajo različna domača zdarvila. (Foto: Shutterstock) Zdravje Preprečuje raka prostate
Komentarjev 5
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 19:01 27.december 2023.

    Thats the way we go, Leon!

  • Ender3 13:58 27.december 2023.

    Zdravljenje raka je fikcija in za nekatere dober zaslužek..Kako zdraviti nekaj, če ne veš vzroka za nastanek ali so ti mnogoteri. Je pa, verjetno glavni razlog za nastanek kroničnih bolezni neustrezna pre/hrana..In prav s spremembo te, naredimo telesu največ koristi..