Zdravje > Aktualno
256 ogledov

Preprečuje raka prostate

Različne dežele poznajo različna domača zdarvila. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Uživajte polifenole, vitamin C in vitamine B, ki jih najdete v granatnem jabolku.

Granatno jabolko je zdrav lokalen in sezonski sedež, ki ga lahko kupite po ugodni ceni in dobro izkoristite njegovo hranilno vrednost. "Granatno jabolko vsebuje visoko koncentracijo polifenolov, predvsem taninov, ki mu dajejo grenkast okus," opisujejo na Inštitutu za nutricistiko. Sok granatnega jabolka ima po njihovih navedbah večjo antioksidativno učinkovitost v primerjavi z rdečim vinom, aksorbinsko kislino (vitamin C), sokom grozdja, borovnic, brusnic in agrumov. Je bogat vir vitamina C. "Dokaj visoka je tudi vsebnosti vitaminov B kompleksa. Semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebujejo pa tudi rastlinske hormone – sterole," dodajajo.

Protivnetni učinek

Zaradi vsega naštetega je granatno jabolko pomemben sadež predvsem zaradi močnega antioksidativnega in protivnetnega učinka. "Deluje proti raku, ter preprečuje predvsem raka prostate in raka na dojki. Pozitivno deluje na diabetes z uravnavanjem ravni glukoze v krvi, ter sodeluje pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni in ateroskleroze tako, da zmanjša vsebnost LDL holesterola v krvi," naštevajo na inštitutu. Olje iz semen po njihovih besedah pomaga pri regeneraciji kože ter jo ščiti proti UVA in UVB žarkom. Zaradi antimikrobnega učinka deluje proti bakterijam v ustih ter tako pomaga preprečevati karies: "Preventivno deluje tudi proti drugim boleznim ustne votline, kot je na primer vnetje desni." Dodajajo, da vsebost rastlinskih hormonov pomaga pri izboljšanju kvalitete sperme in erektilnih sposobnosti pri moških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.