Pod streho > Na vrtu
11676 ogledov

Te eksotične rastline bodo dobro uspevale tudi v vašem vrtu

Japonska kutina Profimedia
Marsikdo meni, da eksotične vrste rastlin, ki jih povezujemo s tropskim podnebjem, v Sloveniji, razen na Obali, ne bodo uspevale. A to ni nujno res, saj je razvoj sort omogočil, da rastline preživijo tudi ekstremne temperature krepko pod ničlo.

Številne bolj eksotične oziroma manj poznane vrste sadnega drevja bodo tako dobro uspevale tudi na vašem vrtu ali sadovnjaku. Vseeno pa morate paziti, da izberete sorte, ki so prilagojene našemu podnebju. Našli smo najbolj primerne.

Pistacija

Pistacija vera bo preživela zelo nizke temperature do -20 stopinj Celzija. Posaditi morate moško in žensko rastlino, saj gre za sorto, ki ni samooprašna. Zraste lahko tudi do višine 10 metrov, zato pazite, da ji pustite dovolj prostora. Dobro bo rastla tudi v ilovnati zemlji, pazite le, da jo boste vsaj prvo leto dovolj zalivali.

Pistacija vera | Avtor: Profimedia Profimedia

Akebija

Vzpenjalna rastlina, imenovana tudi čokoladna trta, izvira iz Japonske. Oktobra vas bo razveselila z dolgimi vijoličnimi plodovi, ki imajo okus po malini in meloni. Je precej odporna na mraz, in četudi ob ekstremno nizkih temperaturah pozebe, spomladi ponovno odžene iz tal.

Akebija, čokoladna trta | Avtor: Profimedia Profimedia

Granatno jabolko

Granatno jabolko sicer velja za toploljubno rastlino, a če boste poiskali sorto Konjski zob, bo dobro rastla tudi na vašem vrtu, v posodi ali koritu. Pozimi namreč prenese temperature tudi do -17 stopinj Celzija. Konec maja vas bo razveselila s čudovitimi rdečkastimi cvetovi, septembra pa boste lahko obirali okusne plodove. Pazite le, da redno krajšate poganjke in izrezujete prveč goste veje.

Granatno jabolko | Avtor: Profimedia Profimedia

Sibirska limona

Ta rastlina, ki je izjemno bogata s C vitaminom (do sedemkrat več ga vsebuje kot navadna limona), bo preživela tudi temperature do -25 stopinj Celzija. Pozimi odvrže liste, ozeleni pa šele leto po cvetenju. Ob sajenju ji dodajte zemljo na agrume, pazite pa na njene ostre in dolge trne. Zrastla bo tudi do štiri metre v višino.

Sibirska limona | Avtor: Profimedia Profimedia

Japonska kutina

Grmiček, visok približno en meter, dobro prenaša mraz. Plodovi, ki dozorijo septembra, so sicer trdi in kiselkasti, a se odlično obnesejo za pripravo marmelad, želejev in sokov. Spomladi cveti s prelepimi rdečkastimi cvetovi. 

Japonska kutina | Avtor: Profimedia Profimedia

Goji jagoda

Trajnica, ki izvira iz severa Kitajske, rodi vse do prve zmrzali in dobro prenaša tako sušo kot mraz. Zacveti šele julija, plodovi pa veljajo za zelo ugodne za zdravje. Grm zraste v višino dveh metrov. 

Goji jagoda | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice