Zdravje > Prehrana
8685 ogledov

Koliko kofeina je v vaši skodelici kave

kava Profimedias
Kofein nas poživi, jutra so zaradi kave za številne bolj sprejemljiva, "kofetkanje" ima tudi družabno funkcijo. S pretiravanjem pa lahko nastopijo zdravstvene težave, zato moramo vedeti, koliko kofeina spijemo in kakšne količine so še dovoljene.

Veliko Slovencev obožuje kavo in si jutra brez nje ne more predstavljati. Malokdo pa ve, koliko kofeina dejansko vsebuje njegova skodelica kave in kakšna dnevna količina je še sprejemljiva.

Na spletni strani znamke Barcaffe piše, da vsebuje skodelica espressa okoli 40 miligramov kofeina. Količina velja za pravilno pripravljeni napitek in sicer s časom ekstrakcije 25 sekund in volumnom napitka 25 mililitrov. Opozarjajo, da večina ljudi meni, da je v dolgi kavi malo kofeina, saj je vodena. To ni res, saj vsebuje skodelica dolge kave po njihovih navedbah kar sto mililitrov kofeina.

Pojasnjujejo še, da je kofein spojina, ki je kemično povsem enaka guaraninu, ki ga najdemo v guarani, ali teinu, ki ga najdemo v čaju. Rastline uporabljajo kot pesticide, zato ga najdemo v številnih rastlinah, med najbolj znanimi so kavovec, čajevec, kakavovec, guarana in kola.

Kaj pa drugi napitki? 

Če ste ljubitelj instant kave, boste s polno skodelico (okoli 230 mililitrov) zaužili okoli 90 miligramov kofeina. Skodelica črnega čaja ga vsebuje okoli 60, skodelica zelenega čaja pa okoli 35.

V energijskem napitku (250 mililitrov) je ponavadi 80 miligramov kofeina, v pločevinki kole (355 mililitrov) pa okoli 40 miligramov. Kofein vsebuje celo čokolada, največ ga ima temna čokolada, ki vsebuje več kakava. V tablici temne čokolade je tudi 20 miligramov kofeina.

Koliko je lahko spijemo?

mleta kava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Za zdrave odrasle osebe so še varni odmerki med 100 in 250 mg kofeina dnevno,” pravijo na Inštitutu na nutricionistiko Nutrisu. Dodajajo, da lahko odmerki, ki presegajo 300 miligramov kofeina odvisno od telesne teže posameznika in njegove navajenosti na kofein že lahko povzročajo nekatere neželene učinke, kot so nemir, nervoza, vzburjenost, nespečnost, rdečica na obrazu, povečano uriniranje, prebavne motnje, mišični krči, motnje srčnega ritma, nepovezane misli in govor.

“Tisoč miligramov kofeina že lahko povzroči resno zastrupitev, ki se lahko konča celo s smrtjo. Še posebej nevaren je za osebe z motnjami srčnega ritma,” opozarjajo. Pojasnjujejo, da so kofein še posebej občutljivi otroci in mladostniki, saj na njih učinkuje dlje, zato lahko škodljivo učinkuje na jetra. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.