Zdravje > Prehrana
661 ogledov

Korenček in porjavela polt

korenje, korenček Žurnal24 main
Mnogi so prepričani, da lahko s korenčkom porjavijo. Pa je to res?

Ne, to je le mit. Hrana, ki poskrbi za porjavitev, ne obstaja. Je pa res, da lahko nekateri minerali in vitamini v hrani zaščitijo kožo pred sončnimi žarki ter poskrbijo za njeno elastičnost in hidratacijo.

Zagorelost je v resnici obrambna in zaščitna reakcija kože pred UV-žarki in znak, da je v koži prišlo do škodljivih sprememb. Koža začne v obrambi pred UV žarki tvoriti melanin, zaradi tega na soncu porjavimo. V tem procesu korenček nima nikakršne vloge.

Zaščitite jo pred staranjem

Sonce povzroči tudi staranje kože, kar pa lahko nekoliko omilijo tudi korenčki. Molekulska struktura betakarotena, ki ga vsebuje korenje, se lahko zoperstavi škodljivim prostim radikalom in zaščiti celice kože.

Izkoristek beta karotena iz zelenjave je po podatkih Nutrisa - Inštituta za nutricionistiko odvisen predvsem od načina priprave. Pri korenju predvsem od poškodovanja rastlinskih celic, kot se zgodi pri pridobivanju soka ali blanširanju. To omogočata boljšo izrabo beta karotena.

Iz surovo zaužitega korenja se beta karoten praktično ne absorbira. Njegovo absorbcijo lahko moti tudi velika količina zaužitega pektina, ki sicer spada med topne vlaknine. Nutris


Karotenoidi so sicer po njihovih navedbah antioksidanti in zmanjšujejo tveganje za nastanek določenih vrst raka. Karotenoidi se kopičijo v krvni plazmi in maščobnem tkivu in več, ko jih zaužijemo, večja je zaščita. Z rednim uživanjem sadja in zelenjave tako poskrbimo tudi za primeren vnos karotenoidov.

korenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Dobri viri karotenov so zelena zelenjava in rumeno, oranžno in rdeče obarvana sadje in zelenjava, kot so na primer paradižnik, špinača, ohrovt, brokoli, solata, stročji fižol, paprika in drugi," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.