Zdravje > Prehrana
26 ogledov

Kritično o lastnih omakah

Naj peče! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Svetujejo celo, da jih uživamo le enkrat tedensko.

Podjetje, ki proizvaja izdelke Dolmio in Uncle Ben’s svetuje svojim strankam, naj nekatere njihove omake uživajo le enkrat tedensko, piše BBC. Gre za prehrambeno verigo Mars Food.

Do svojih izdelkov so kritični, ker vsebujejo veliko soli, sladkorja in maščob. Obenem so napovedali, da bodo poskušali svoje omake izboljšati tako, da bodo vanje vnašali manj škodljivih snovi. V skladu z njihovim programom za zdravo življenje so sicer iz nekaterih svojh izdelkov že odstranili večje količine transmaščob.

Kaj pa druge omake?

Nutricionistka Jenny Rosborough je pohvalila potezo a dodala, da bodo poziv najbolj upoštevali tisti, ki že tako ali tako preverjajo sestavine živil, ne pa tisti, ki bi ga res morali. V 94 gramih Dolmio kremne omake za lazanjo, ki so jo uvrstili med nezdrave proizvode, je denimo 7,1 grama maščob, 2,7 grama nasičenih maščob, 3,2 grama sladkorja in 0,72 grama soli. Omaka Dolmio brasil pesto pa ima kar 23,4 grame maščob.

Na portalu Zveze potrošnikov Slovenije “Veš kaj ješ” smo našli štiri omake proizvajalcev Bio primo in Natureta. Omaka Bio primo je imela preseženo le količino soli in sicer v 100 gramih, 1,8 grama soli.

Slabše se je izkazala naturetina bolonjska omaka, ki ima sedem gramov maščob in 1,7 grama soli. Najbolje se je izkazala Natureta Prima Vital omaka s piščancem, ingverjem in curryjem, ki ima tako za maščobe kot sladkor, dober rezultat. Nekoliko več ima le soli, in sicer 0,5 grama. 

Komentarjev 2
  • primoz.g 19:05 15.april 2016.

    ko slišim da je neka pupa kr nanekrat postala iz flufferce "Nutricionistka" me srat prime.

  • d 18:29 15.april 2016.

    marketing ... bla bla kao ni jim vseen za svoje kupce ...