Zdravje > Prehrana
175 ogledov

Krompir zvišuje krvni tlak

krompirjev narastek Blanka Kefer
Pri tistih, ki imajo na mizi pogosto krompir (pečeni, kuhan ali pire), obstaja večja verjetnost za visok krvni tlak.

Pri tistih,  ki na teden pojedo najmanj štiri obroke krompirja (pečeni, kuhan ali pire) obstaja 11 odstotkov večje tveganje za visok krvni pritisk, kot pri tistih, ki krompir jedo le enkrat na teden, ugotavlja britanska študija. Kar se ocvrtega krompirja (pomfrita) tiče, je tovrstno tveganje še večje in sicer za 17 odstotkov.

V študiji objavljeni v britanski znanstveni reviji British Medical navajajo, da se je poznalo že pri enem samem obroku na teden; udeležencem raziskave so namreč namesto krompirja ponudili zelenjavo in tveganje za visok krvi pritisk se je tako pri moških kot pri ženskah znižalo na sedem odstotkov.

Ocvrt krompirček z vegeto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glavni krivec za to je visok glikemični indeks (GI) živila, pojasnjujejo ameriški raziskovalci z medicinske fakultete v Bostonu. GI namreč odloča o količini glukoze, ki se sprosti v kri.

Živila z visokim GI hitreje sprostijo energijo, krvni sladkor se nenadoma dvigne in povzroči oksidativni stres, ki je potencialni vzrok za nastanek hipertenzije.   

Ekipa je upoštevala več dejavnikov, tudi težo pri ljudeh, vendar se rezultati niso bistveno spremenil. Na splošno so strokovnjaki analizirali podatke 187 tisoč moških in žensk v obdobju dvajsetih let. 

nosečnica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zadnja, januarska študija je še pokazala, da je pri ženskah, ki med nosečnostjo pojedo več krompirja (od dvakrat do štirikrat na teden) za 27 odstotkov večja verjetnost za nastanek nosečniškega diabetesa: "Ko so dva krompirjeva obroka na teden nadomestile z zelenjavo in stročnicami, kot so fižol, leča in grah, se jim je tveganje za gestracijski diabetes znižalo na devet do dvanajst odstotkov," je dejala Victoria Taylor z britanske fundacije za srčne bolezni.

Uživajmo ga v zmernih količinah

Kljub ugotovitvam, strokovnjaki ne odsvetujejo uživanje tega sicer v mnogočem zdravega živila; neolupljen pečeni krompir na primer vsebuje veliko kalija.

Krompir je bogat s C vitaminom

Nasploh so v krompirju številne pomembne zaščitne snovi, minerali in vitamini. V sto gramih krompirja je 350 miligramov kalija, deset miligramov kalcija, 45 miligramov fosforja, 25 miligramov magnezija in 0,7 miligrama železa, vsebuje pa tudi niacin, cink in vitamine skupine B. Presenetljiva je velika koncentracija vitamina C v krompirju, v sto gramih krompirja je kar dvajset miligramov tega, za zdravje izredno pomembnega vitamina.

Komentarjev 1
  • Margity Tedea 22:24 21.maj 2016.

    Prijavljam napako, in to kar precejšnjo: Pravilno se reče gestacijski diabetes, ne pa gastracijski diaetes.