Zdravje > Prehrana
896 ogledov

Lahko pojemo semena lubenice?

lubenica Shutterstock
Pri nekaterih trgovcih lahko že kupimo prvo letošnjo lubenico, ki je bogat vir antioksidantov. Pa veste kaj narediti s semeni?

“Lubenica vsebuje velike količine antioksidantov kot so likopen, vitamin C, vitamin A ter beta karoten iz katerega v telesu nastane vitamin A,” naštevajo na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu. Poleg številnih pozitivnih učinkov antioksidantov, številne študije potrjujejo učinkovitost Iikopena pri preprečevanju rakavih obolenj, še posebej raka prostate.

“Lubenica je prav tako vir pomembnih aminokislin kot sta citrulin in arginin. Citrulin je potreben za izgradnjo arginina, ki je odgovoren za izločanje amonijaka iz telesa z urinom,” opisujejo in dodajajo, da arginin tvori dušikov oksid, ki znižuje krvni pritisk ter spodbuja izločanje inzulina pri sladkorni bolezni tipa 2.

Likopena je največ v sredici 

lubenica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na Nutrisu poudarjajo, da je lubenica zelo osvežilen in nizkokaloričen sadež, saj vsebuje nekaj več kot 91 odstotkov vode. “V večjih količinah vsebuje tudi likopen, ki je glavni vir karotenoidov. Ta daje značilno rdečo-roza barvo mesa,” pojasnjujejo.

Po vsebnosti fenolnih spojin je po njihovih navedbah v rangu s čebulo, brusnico in paradižnikom, ki so splošno znana živila z visoko antioksidativno učinkovitostjo. Likopena je največ v sredici lubenice, manj pa na robnem delu proti skorji. Fenolnih spojin pa je največ v predelu okoli sredice, manj v čisti sredici. Robni del pa vsebuje največ vitamina C. “Poleg prej omenjenih hranilnih snovi, lubenica v večjih količinah vsebuje tudi vitamina B6 in B1 ter minerala magnezij in kalij,” še dodajajo.

Kaj je s semeni? 

“Večina nas je navajena semena pred zaužitjem odstraniti, vendar so tudi semena hranilna in uporabna,” pravijo na Nutrisu. V azijski kuhinji se semena po njihovih besedah pogosto uživajo pražena, uporabljajo se tudi pri peki kruha ter dodajajo k kosmičem za zajtrk. Dodajajo, da lahko pražena semena lubenice brez skrbi poskusite, saj uživanje semen ni nevarno.

V nekaterih tujih medijih sicer lahko zasledimo tudi opozorila, naj se uživanju semen raje izogibamo. Čeprav o tem ne obstajajo znane raziskave, bi lahko semena povzročila tudi nekaj težav. Pri žvečenju se namreč izločijo aktivne sestavine naravnega glukozida, ki lahko povzroči drisko in bolečine v trebuhu. Zato je bolje, če semen ne bi poškodovali z zobmi. V vsakem primeru pa zaužitje velike količine semen, čeprav nedotaknjenih, naj ne bi bilo priporočljivo, saj lahko povzročijo zaprtje.

Peške lubenice so sicer uporabljali že v tradicionalni kitajski medicine za spodbujanje delovanja ledvic. Iz njih so pripravljali zdravilen čaj, ki so ga pili trikrat tedensko. Naredite ga tako, da semena zmeljete in jih prelijete z vrelo vodo. Po treh minutah čaj odcedite in kmalu spijete.

Za vse, ki vas motijo semena, obstajajo že lubenice brez semen. Na spodnji povezavi pa zanimiv nasvet, kako se jih z lahkoto znebiti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.