Zdravje > Prehrana
1500 ogledov

Menopavza: Pozor, ob takšni prehrani boste imele bistveno manj težav

ženska prehrana skrb Shutterstock
Mnoge težave začutijo že pri 40.tih. Študija o tem, kako jih odpraviti.

Ženske, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, občutijo manj telesnih in psiholoških zdravstvenih simptomov menopavze, kot tiste, ki v svojo prehrano vključujejo večje količine sladkarij, maščob in prigrizkov, so ugotovili iranski raziskovalci.

Raziskovalci so anketirali 400 žensk, ki so že prestale menopavzo. Vprašalnik se je nanašal na njihove prehranske navade ter pogostost simptomov, ki so jih občutile med menopavzo, kot so potenje med spanjem, bolečine v sklepih in mišicah ter težave z mehurjem, raziskavo po Reutersu povzema STA.

Ženske so nato razvrstili v tri skupine glede prehranskih navad: Tiste, ki so uživale oblico sadja in zelenjave, tiste čigar prehrana je vsebovala veliko olj in sladkarij ter tiste, ki so v prehrano vključevale mastno hrano in prigrizke.

Imele blažjo obliko menopavze

Raziskovalci so ugotovili, da so ženske, ki so uživale veliko sadja in zelenjave, občutile veliko blažjo obliko menopavze kot tiste, ki so se prehranjevale z mastno hrano in prigrizki. Te so namreč med menopavzo občutile simptome, ki so poslabšali kakovost njihovega življenja ter vplivali na njihovo fizično in duševno zdravje.

Pozabite na ogljikove hidrate in maščobe
Prezgodnja menopavza | Avtor: Profimedias Profimedias

"Prehranski vzorec z veliko maščob in sladkorjem vsebuje velike količine preprostih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob, še posebej nasičenih in trans maščob ter relativno nizko vsebnost vlaken, ki lahko povišajo nivo vnetnih označevalcev in telesne teže, kar pa je povezano s sindromi menopavze," je povedal avtor študije Gity Sotoudeh z Univerze za zdravstveno znanost v iranski prestolnici Tehran.

"Sadje in zelenjava imata malo maščob, sta dober vir mikrohranil, antioksidantov, telesu pa pomagata zmanjševati vnetja in vzdrževati zdravo telesno težo med menopavzo," je še dodal Sotoudeh. "Sadje in zelenjava sta poleg tega bogata z vlakni, ki uravnavajo estrogen v metabolizmu in zmanjšujeta nihanja nivoja estrogena, kar zmanjšuje tveganje simptomov," je še dodal.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice