Zdravje > Prehrana
2941 ogledov

Mit ali resnica? Zelenjavo je najbolje prati z namakanjem

Hrana in covid Epa
V Sloveniji število okužb z novim koronavirusom še vedno narašča, zato še bolj pazite na rokovanje s kupljeno hrano.

“Higiena je v času epidemije še bolj pomembna, tudi pri rokovanju s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine,” opozarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pri hrani, oziroma živilih, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno po njihovih navedbah vzdrževati visoko stopnjo higiene. Ko pridemo iz trgovine, so zato potrebni naslednji koraki:

  • ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi,
  • nato si v kopalnici skrbno umijemo roke, v kolikor je mogoče tudi razkužimo,
  • vrnemo se v predsobo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje zložimo hrano oziroma živila,
  • vrečko odnesemo nazaj v predsobo,
  • ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

“Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova, kot so sadje in zelenjava, temeljito opere,” pa svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Njihovi nasveti za čiščenje sadja in zelenjave so:

  • pred in po čiščenju sadja in zelenjave si temeljito umijemo roke,
  • pred in po čiščenju sadja in zelenjave temeljito očistimo uporabljen pribor in opremo,
  • sveže sadje in zelenjavo je treba oprati tudi preden ju olupimo, da ne bi z mikroorganizmi in kemijskimi onesnaževalci, ki se nahajajo na površini lupine, pri lupljenju kontaminirali notranjosti sadja in zelenjave. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo lupine,
  • lupino sadeža očistimo oziroma operemo pod tekočo vodo. Tudi jagodičasto sadje, zeleno solato in druge vrste sadja in zelenjave, operemo pod curkom pitne vode, kar je bistveno bolj učinkovito od pranja z namakanjem,
  • po čiščenju z vodo lahko nekatero sadje in zelenjavo osušimo z uporabo čistih papirnatih brisač.

Sadje in zelenjava | Avtor: Profimedia Profimedia

Podprite svoj imunski sistem

Ob pravilnem rokovanju s hrano pa poskrbite tudi za uravnoteženo prehrano z dovolj sadja in zelenjave, saj lahko prav s tem dodatno podpremo naš imunski sistem.

Sadje in zelenjava po navedbah strokovnjakov z NIJZ spadata med nepogrešljivi del uravnotežene prehrane, ki imata biološko zelo visoko vrednost. Bogata sta z vlakninami, vitamini, minerali, antioksidanti in številnimi drugimi rastlinskimi snovmi. Poleg sadja in zelenjave strokovnjaki priporočajo tudi uživanje oreškov ter živil bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami. Po drugi strani pa morate za lastno zdravje omejiti količino nasičenih maščobnih kislin.

“Največ, kar lahko torej v teh dneh storimo za kar najboljšo obrambo lastnega telesa je, da si vzamemo čas za pripravo pestrih obrokov, ki naj bodo polni zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, oreškov in sadja,” dodajajo na Nacionalnem portalu za hrano Prehrana.si. Obenem ne smemo pozabiti še na dovolj tekočine in spanja, “hkrati si vsakodnevno privoščimo gibanje na svežem zraku in izkoristimo sončne dneve, ki nam bodo pomagali ohraniti pozitivno naravnan odnos do sveta v času karantene.”

covid-19 Zdravje Tako učinkovit je ta vitamin v boju s covidom-19 pomaranče pomarančni sok Zdravje Mit ali resnica: preveč vitamina C lahko škodi

Redno in zadostno gibanje

"Telesna dejavnost ima ugodne vplive na številne dejavnike zdravja in lahko pomembno zmanjša obolevnost in smrtnost. Med drugim krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni v dobi adolescence, izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti," napovedujejo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Opozarjajo, da je redno in zadostno gibanje še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih, saj vpliva na njihov celostni razvoj.

Pri otroku in mladostniku, ki se bo redno in dovolj gibal, bo to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti in sklepov, mišic, srca, žilno-dihalnega sistema, živčnih povezav in motoričnih sposobnosti, pri odraslih pa vse našteto vzdržujemo in preprečujemo propad posameznih struktur.

NIJZ

Človek, ki obvlada svoje telo, je s podobo svojega telesa bolj zadovoljen, kar pozitivno vpliva na njegovo samostojnost, samozavest in tudi na njegovo samopodobo: "Hkrati se ob telesni dejavnosti naučimo, da so za doseganje uspeha potrebni odločnost, disciplina in nekaj odrekanj".

V Nigeriji namesto čelade nosijo posušene buče. Za imunski sistem Zdravje V bučah dva vitamina, ki krepita odpornost

Dodajajo, da telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na razvoj in ohranjanje kognitivnih sposobnosti: "Redna telesna dejavnost vpliva tudi na splošno dobro počutje in na zdravje, saj krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni kot so srčno-žilnih bolezni, kapi, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, raka debelega črevesa ter raka na prsih, v dobi adolescence izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti." 

Otrok | Avtor: Epa Epa

anja.scuka@zurnal24.si