Zdravje > Prehrana
59 ogledov

Na krožniku genetsko spremenjeni losos

losos Shutterstock
Pristojne institiucje v ZDA so ocenile, da je meso ribe, ki jo je razvilo podjetje iz Massachusettsa, varno za človeško prehrano.

Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila prodajo genetsko spremenjenih atlantskih lososov, ki jih je razvilo podjetje AquaBounty Technologies iz Massachusettsa. Po petih letih oklevanja so sklenili, da je "meso ribe varno za uživanje". 

Genetsko spremenjeno ribo, ki so jo poimenovali AquaAdvantage, so razvili tako, da so atlantskemu lososu vcepili rastne hormone tihomorske vrste lososa chinook, ki se zelo hitro razmnožujejo. Namesto v treh letih riba pridobi velikost, primerno za trg, v zgolj 16 do 18 mesecih.

Zgolj v bazenih

Atlantski losos proizvaja rastne hormone le enkrat letno in se razmnožuje bistveno počasneje od jegulji podobna riba chinook, katere hormone so vcepili med genetskim ingineringom. 

FDA ocenjuje, da riba tudi ne more škodovati okolju, saj bodo proizvajali le njen sterilni ženski spol v umetnih ribnikih, zato je možnosti, da bi kakšna od teh rib pobegnila v okolje in se tam razmnoževala zelo majhna. 

Komentarjev 2
  • pulse 14:28 20.november 2015.

    Vse za denar... zdaj še samo par žepnin EU in slovenskim poslancem in že jo bomo dobivali servirano v naših restavracijah, brez da bi vedeli... tako kot koruzo in vse ostalo gensko spremenjene stvari...

  • TOLAR 13:54 20.november 2015.

    NE !!!!