Zdravje > Prehrana
2371 ogledov

Najnovejša študija o povezavi med zelenim čajem in covidom

Zeleni čaj Žurnal24 main
Izkazalo se je še, da imajo države z visoko porabo zelenega čaja manjšo obolevnost za koronavirusno boleznijo (COVID-19).

Študija, ki je bila nedavno objavljena v reviji Clinical Nutrition Open Science, je preučevala povezavo med uživanjem zelenega čaja in okužbo (SARS-CoV-2) med Japonci.

Prejšnje študije so pokazale, da lahko zeleni čaj pomaga zmanjšati tveganje za gripo in okužbe zgornjih dihal. Poleg tega se je izkazalo, da epigalokatehin galat, ki ga je veliko prav v zelenem čaju, zavira okužbo in prenos SARS-CoV-2. Izkazalo se je še, da imajo države z visoko porabo zelenega čaja manjšo obolevnost za koronavirusno boleznijo.

Raziskovalci so uporabili podatke seirioloških raziskav covida -19 pri delavcih Nacionalnega centra za globalno zdravje in medicino na Japonskem. Udeleženci so darovali kri, izmerili so jim protitelesa IgG skupna in protitelesa proti proteinu nukleokapsida (N) SARS-CoV-2.

Od skupno 2640 udeležencev je v raziskavi sodelovalo 767 moških in 1873 žensk; njihova starost je bila 21 do 75 let. Skoraj trem odstotkom ali 74 udeležencem je bilo potrjeno ali se je domnevalo, da so bili pozitivni na SARS-CoV-2. Skoraj 40 odstotkov ali 1049 udeležencev je dnevno uživalo zeleni čaj.

Na splošno okužba s SARS-CoV-2 ni bila bistveno povezana z uživanjem zelenega čaja. Obstajajo znaki za zmanjšanje verjetnosti okužbe s SARS-CoV-2, povezane z uživanjem štirih ali več skodelic zelenega čaja na dan.

V tej študiji, izvedeni med zdravstvenimi delavci na Japonskem, kjer je zeleni čaj priljubljena pijača, niso našli statistično pomembnih dokazov o povezavi med uživanjem zelenega čaja in tveganjem za okužbo s SARS-CoV-2, potrjenih s PCR ali testi na protitelesa.

Vendar pa so imeli posamezniki, ki so zaužili več štitri skodelice zelenega čaja na dan, manjšo verjetnost okužbe s SARS-CoV-2, čeprav ta ugotovitev ni bila statistično pomembna. To je bilo v skladu s prejšnjimi podatki, ki kažejo, da lahko epigalokatehin galat zavira okužbo in prenos SARS-CoV-2.

Dejstvo, da so zaznali nižje možnosti okužbe pri ljudeh, ki popijejo velike količine zelenega čaja, pokaže, da bi uživanje te pijače lahko preprečilo tako simptomatsko kot asimptomatsko okužbe, ne glede na status cepljenja. Avtorji dodajajo, da bo treba za potrditev opraviti še nekaj tovrstnih raziskav. 

Študije so tudi pokazale, da zeleni čaj zavira okužbo tako s prvim tipom SARS-CoV-2 kot z njegovimi novejšimi različicami. Rezultati te študije so lahko uporabni predvsem za delto, študija izvedena po cepljenju namreč sovpada z obdobjem, ko je prevladovala ta sicer nevarneješa različica.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.