Zdravje > Prehrana
38306 ogledov

Najnovejše: Že eno jajce na dan poveča tveganje za to hudo bolezen

umešana jajca Profimedias
Jajca so zelo koristna, vendar jih ne gre precenjevati. Obstaja sicer veliko študij o jajcih in holesterolu, zadnja opozarja, da z uživanjem jajc povečamo tveganje za srčno in možgansko kap.

Jajca so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale. Pri uvrščanju jajc v dnevno prehrano pa vendarle ne smemo pozabiti, da to priljubjeno živilo vsebuje holesterol.

Po številnih študijah in priporočilih o koristnosti jajc, nam v najnovejši strokovnjaki sporočajo, da si z uživanjem tega živila povečamo tveganje za bolezni srca in možgansko kap. 

Jajca povzročajo srčno in možgansko kap?

Študija ugotavlja, da so imeli tisti, ki pojedo po eno jajce na dan, za 19 odstotkov večje tveganje za bolezni srca kot tisti, ki jih ne jedo, medtem ko je tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kapi 17 odstotkov višje. Študija je tudi pokazala, da so imeli anketiranci, ki so pojedli dve jajci na dan, za 34 odstotkov višjo možnost zgodnje smrti, za 27 odstotkov pa je bolj verjetno, da bodo umrli zaradi srčnega napada ali možganske kapi.

Glede na rezultate študije, ki je zajela kar 30 tisoč odraslih, je glavni krivec holesterol." Glavno sporočilo je, da so posamezniki, ki uživajo višje ravni holesterola v prehrani, v življenju izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj bolezni srca in posledično umrljivosti," je dejala soavtorica študije in izredna profesorica na Univerzi Northwestern v Chichagu Norrina Allen. "To seveda ne pomeni, da bi jajca povsem izključiti iz prehrane, opozoriti želim na zmernost pri uživanju tega živila," opozorilo raziskovalke povzema Reuters.

Eno jajce na dan poveča tveganje za kap in infarkt?

Znanstveniki, ki so želeli ugotoviti ali je uživanje holesterola v prehrani z jajci povezano s kardiovaskularnimi boleznimi in smrtjo tudi zaradi drugih vzrokov, so torej ugotovili, da ta povezava obstaja.  Ko se je povprečno število porabljenih jajc na dan povečalo za polovico, je bilo tveganje za srčno- žilne bolezni za 6 odstotkov višje, piše v raziskavi, ki jo je ekipa ameriških znanstvenikov objavila v prestižni medicinski reviji JAMA - The Journal of the American Medical). Kar se drugih vzrokov za smrt tiče, se je to tveganje povečalo za osem odstotkov.

Študija je pomanjkljiva

V študiji je sodelovalo 29.615 ljudi iz ZDA, podatke so spremljali 17,5 let. Sicer so raziskovalci ob tem priznali, da ima njihova študija pomanjklivost, saj temelji na anketi, v kateri so ljudje povedali, koliko jajc tedensko jedo, kar ni nujno zanesljivo. Delno zato, ker se ljudje ne spomnijo natančno, kaj so jedli in deloma zato, ker se jajca nahajajo tudi drugod, na primer  v testeninah, pecivu...

Ugotovili so, da je konzumiranje treh do štirih jajc na teden povezano s 6-odstotnim večjim tveganjem za srčne bolezni in 8 odstotkov pri večjem tveganju smrti zaradi katerega koli drugega vzroka.

Kljub obsežnosti študije, se nekateri drugi strokovnjaki ne strinjajo z odgovori. "Vloga holesterola v razvoju bolezni srca je v obravnavi že tri desetletja. Tudi prispevek holesterola iz jajc je bil preučen v več študijah, z različnimi rezultati. Ta študija ima jasne omejitve, vključno s samoporočanjem v eni sami časovni točki, kar omejuje njeno veljavnost,"  je za Reuters opozoril Dennis Bruemmer, kardiolog na Inštitutu za srce in žilje ter izredni profesor na Univerzi v Pittsburghu. 

jajca Zdravje Jajca: Velika študija ovrgla nekatera prepričanja

Zaradi vsebnosti holesterola (približno 200 mg na jajce), so smernice, ki priporočajo eno jajce na dan, po njegovem povsem sprejemljive, "seveda je ob tem  treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih."

Pomembne v prehrani, vendar pozor!

Jajca so v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen). Vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mater, poudarjajo pri NIJZ.

umešana jajca Zdravje Holesterol in jajca: kakšna je resnica

Smernice: Tri do pet na teden

Obenem pa poudarjajo, da zaradi vsebnosti holesterola - približno 250 mg na jajce - in neželenih nasičenih maščob jajca v prehrani kljub vsemu delno omejujemo. Na tedenski ravni pri zdravih osebah priporočajo od tri do pet jajc, odvisno od preostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike; rdeče meso in predelane mesnine. "Res je tudi, da na vrednosti maščob v krvi bolj vpliva prisotnost nasičenih in transmaščobnih kislin v prehrani kot holesterola. Ne glede na to priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. Kljub temu naj bodo na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi," so še zapisali pri NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Marcel Pravnik 11:04 20.marec 2019.

    Ena od bivših sodelavk ...prekla suha..., ni jedla tega nič onega, bio...nič mastnega nič jajc na zdravniškem ji ugotovijo slab holesterol presežen za 8 točk. Zato so tako članki čisto zavajanje, ker če bi avtor vedel kaj je funkcija holesterola, ...prikaži več bi vedel da ga je več v telesu tedaj, ko je v telesu tudi vnetni procesi....zato o x jajčkih in vplivu holesterola, ne da bi pogledal celotno sliko zdravstvenega stanja človeka, čist mimo ...

  • mph 10:07 20.marec 2019.

    Bla bla bla .... In še to bi dodal, bla bla bla. Desetletja sem pojedel tudi po 10 jajc, celih jasno, na DAN, še posebaj v mlajših in tudi kasneje letih, ko sem se ukvarjal z raznimi športi, holesterol imel ...prikaži več praktično zmeraj normalen.... itn. Neštete študije so razbile mit o temu, da holesterol iz hrane povečuje krvni holesterol. Bo potrebno kaj več kot ena kvazi nova študija, da se bom ukvarjal s tem.

  • maresem 09:13 20.marec 2019.

    Bluzite, bluzite... Ja, zastrupljamo se vsak dan, še najbolj z vačimi nebulozami.