Zdravje > Prehrana
6417 ogledov

Ne boste verjeli, koliko je stara ta gospa

Kana Tanaka
1/3
Profimedia Kana Tanaka - najstarejši človek na svetu
Razlogi za dolgo življenje na Japonskem zagotovo tičijo v njihovem načinu prehranjevanja - prenehajo jesti, ko je njihov želodec 80 odstotkov poln. Zakaj je to pametno?

Na Japonskem je število stoletnikov prvič, odkar vodijo statistiko, preseglo mejo 70.000, kaže poročilo, ki ga je danes objavila japonska vlada.

Zato ne čudi, da najstarejši človek na svetu prihaja prav iz te države. Po podatkih Guinnessove knjige rekordov je s 116 leti najstarejši človek Kane Tanaka iz mesta Fukuoka na jugozahodu države. Rodila se je januarja leta 1903.

116-letnica še vedno živi v Fukuoki, v tamkajšnjem domu za starejše občane. Bila je sedmi od osmih otrok, leta1922 se je poročila in imela štiri otroke.

Glede na podatke Guinnessove knjige Tanaka še vedno vsak dan vstaja ob 6. uri, k počitku pa leže ob 21. uri. Obožuje matematiko in družabne igre. Je tudi velika ljubiteljica čokolade. 

Kana Tanaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ stoletnikov na Japonskem

Število stoletnikov na Japonskem raste že 49. leto zapored. Leta 1963, ko so začeli voditi statistiko, jih je bilo 153, leta1998 pa je število stoletnikov prvič preseglo 10.000, leta 2012 pa jih je bilo 50.000. Danes v deželi vzhajajočega sonca živi 71.238 ljudi starih več kot sto let kar je dva odstotka več kot lani, med njimi pa je kar 88 odstotkov žensk.

Način prehranjevanja

Razlogi za dolgo življenje na Japonskem so zagotovo povezani z zdravim načinom življenja, veliko prispeva tamkajšnji način prehranjevanja. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Držijo se pravila, da prenehajo jesti, ko je njihov želodec 80 odstotkov poln, kar je seveda zelo pametno. Znano je, da možgani potrebujejo približno pol ure, da zaznajo, da smo se preveč najedli. Sicer Japonci vsako jed naložijo v svojo posodico, namesto vilic, pa uporabljajo palčke, kar nekoliko upočasni celotni proces žvečenja in prebavljanja.

Tipični Japonci jedo relativno zdravo prehrano, sestavljeno iz korenin, zelenjave in rib. To jim omogoča tudi velik vnos maščob Omega-3, za katere je znano, da ščitijo pred boleznimi srca, ki je eden o največjih morilcev v zahodnem svetu.

Imajo tudi močan občutek za skupnost. Ljudje si medsebojno pomagajo, ob tem se zabavajo, telovadijo, ali pa se posvečajo skupnim interesom, kar je povezano s stresom. Ostareli prebivalci še naprej igrajo ključno vlogo v skupnih dogodkih, pa tudi kultura v tej državi zelo ceni starejše. Starostnike tam spoštujejo tako zelo, da so jim dodelili celo praznik.

Demografski izziv

Japonska se ob podaljševanju pričakovane življenjske dobe in zniževanju natalitete sooča s velikim demografskim izzivom. Po napovedih tokijskega Nacionalnega inštituta za raziskave prebivalstva naj bi bilo leta 2060 na Japonskem 38,1 odstotka vsega prebivalstva starejšega od 65 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.