Zdravje > Prehrana
374 ogledov

Novo: Ta sestavina zagotovo pomaga preprečiti nastanek bolezni srca

Srčni infarkt Profimedias
Če so jo ameriški nutricionisti in zdravniki izbrali kot najboljšo dieto za leto 2020, so raziskovalci s Harvarda ugotovili, da je še kako koristna tudi za srce.

Mediteranski način prehranjevanja že dolgo časa zbuja pozornost stroke, saj velja za eno najbolj zdravih oblik prehranjevanja.

Če so jo ameriški nutricionisti in zdravniki, ki so analizirali kar 35 prehranskih načrt izbrali kot najboljšo dieto za leto 2020, so raziskovalci s Harvarda ugotovili, da je še kako koristna tudi za srce. 

Na jedilniku tega načina prehranjevanja kraljujejo sadje, zelenjava, ogljikovi hidrati, ribe in oljčno olje.

In prav na olje so se osredotočili v raziskavi, ki so jo znanstveniki s harvardske fakultete objavljavili v strokovnem časopisu Ameriškega združenja za kardiologijo.

Že prej je bilo znano, da je ekstra deviško oljčno olje koristno za zdravje srca. Vsebuje namreč oleinsko kislino, nenasičeno maščobno kislino, ki je je v tem olju največ. 

Oleinska kislina

Kakovostno ekstra deviško olivno olje vsebuje različne protivnetne spojine, vitamine, antioksidante in številne druge snovi, ki prispevajo k zdravju srca. Uživanje ekstra deviškega olivnega olja prispeva k zniževanju stopenj vnetij. Predvsem ima pri vseh teh pozitivnih vplivih na zdravje veliko vlogo oleinska maščobna kislina, ki se nahaja v olivnem olju. Oleinska kislina znižuje LDL-holesterol, trigliceride, razmerje skupnega holesterola glede na HDL-holesterol in povečuje HDL-holesterol.

Srčno–žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Več kot eden na tri odrasle ima eno od oblik bolezni srca in ožilja. Zaradi dolgotrajne prizadetosti povzročata srčni infarkt in možgansko kap, ki sta nenadna zapleta koronarne bolezni srca oziroma bolezni možganskega žilja.

"Zgodnje študije so pokazale povezavo med boljšim zdravjem srca in ožilja ter večjo porabo oljčnega olja, vendar med prebivalci v sredozemskih državah, kjer je uporaba tega olja mnogo večja kot v ZDA," je dejala  glavna avtorica študije Marta Guasch-Ferre. Po njenih besedah so v tej raziskavi iskali dokaz, če večja poraba tega olja koristi tudi Američanom.

Nihče od raziskovancev na začetku študije leta 1990 ni oboleval za srčnimi boleznimi, rakom ali kakšno kronično boleznijo. Anketiranci so na vsaka štiri leta so odgovarjali na vprašalnike o prehrani in načinu življenja, vse skupaj je trajalo 24 let.

Strokovnjaki so ugotovili, da je pri ljudeh, ki uživajo več kot pol žlice oljčnega olja na dan, tveganje za srčno-žilne bolezni 15 odstotkov manjše, tveganje za koronarno bolezen pa 21 odstotkov.

Večje količine tega zaužitega še izboljšajo učinek, raziskovalci so ob tem spomnili, da kardio-vaskularne bolezni nastanejo zaradi ateroskleroze, pri kateri se nalagajo  maščobne celice v steni krvnih žil ob povišanih vrednostih škodljivih maščobnih delcev v krvi. Zaradi ateroskleroze koronarnih žil je del srčne mišice slabo prekrvljen, kar lahko povzroči angino pektoris, srčne aritmije ali srčni infarkt.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice