Zdravje > Prehrana
4439 ogledov

Novo odkritje: Z dieto nad slabo voljo in depresijo

To je dieta, ki prinaša dvojno korist.

Že sedem let zapored je na prvem mestu med najboljšimi, pa tudi zdravimi dietami, tako imenovana DASH dieta. 

DASH ali "Dietary Approaches to Stop Hypertension (dietni pristop k ustavitvi hipertenzije) dieta je bila sprva namenjena zniževanju krvnega tlaka, pozneje pa se je izkazalo, da zelo učinkuje tudi pri zmanjšanju obsega pasu in izgubi telesne teže. Znižuje raven holesterola v krvi, varuje srce in možgane, obenem pa telesu priskrbi snovi, ki ščitijo pred rakom. Hranila, kot so kalij, kalcij, beljakovine in vlaknine so ključnega pomena pri boju proti visokemu krvnemu pritisku, ti pa so v hrani, ki jo priporoča dieta.

 

Hujšanje Leto 2018 Zdravje To so najboljše in najslabše diete

Preprečuje depresijo

Najnovejša raziskava ugotavlja, da DASH dieta pomaga pri preprečevanju depresije. Zadnja študija na to temo, predstavljena na strokovnem srečanju ameriških nevrologov American Academy of Neurology (AAN) 2018 navaja, da imajo redni uživalci tovrstne prehrane 11 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za depresijo. V študiji sodelovalo 964 oseb, starih nad 60 let.

Rezultati raziskav kažejo, da DASH prehrana prinaša dvojno korist, ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi in spodbuja dobro razpoloženje.

DASH dieta priporoča večje količine sadja in zelenjave, oreščkov, stročnic, žit in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Sladkanih pijač, rdečega mesa in ostalih mesnih izdelkov se po tej dieti izogibamo, oziroma jih zaužijemo v zelo majhnih količinah. 

Dash dieta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poleg nizkega vnosa natrija, ki je sicer v slani hrani, ta dieta vzpodbuja uživanje živil, ki vsebujejo veliko hranilnih snovi - kalij, kalcij in magnezij so namreč snovi, ki pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka. 

V večji nevarnosti, da zbolijo za depresijo so predvsem starejši, zato je življenjski slog, ki vključuje zdravo prehrano, še kako pomemben. DASH dieta namreč  pomaga pri preprečevanju bolezni kot so na primer ledvični kamni, demenca, možganska kap, pomaga pa tudi bolnikom s srčnim popuščanjem.

Depresija NIJZ Zdravje Depresija: Razprši se na tisoče simptomov

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.