Zdravje > Prehrana
49156 ogledov

V te slaščičarne raje ne zahajajte

Nobena od slaščičarn ni dobila ocene zelo dobro, oceno dobro pa so dobile le 3 od skupno 16 slaščičarn. Vse ostale so bile ocenjene slabše.

"V slaščičarno smo se odpravili kot potrošnik, s predpostavko, da imamo alergijo, na primer na sojo ali mleko. Stanje je zaskrbljujoče, ker niti ena slaščičarna ni dobila ocene zelo dobro, le tri med njimi so dobile oceno dobro," je na novinarski konferenci Zveze potrošnikov Slovenije ( ZPS) dejala prehranska strokovnjakinja in vodja Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave pri ZPS Nika Kremić.  Kako so se slaščičarne odrezale, si oglejte na spodnji tabeli ...

 | Avtor: ZPS ZPS
 

Med tokratnim primerjalnim ocenjevanjem so julija obiskali 16 slaščičarn v šestih mestih po Sloveniji. Zanimalo jih je, na kakšen način slaščičarne na prodajnem mestu navajajo alergene, kako dobro je osebje v slaščičarni podučeno o alergenih in kako jih skrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije zaradi rabe istih kuhinjskih pripomočkov.

"Naše zdravje je v njihovih rokah"

Kot je povedala predstavnica slovenskega društva za celiakijo Nataša Forstner Holešek ljudje, ki so alergični na določeno hrano, še kako potrebujejo točne informacije o prisotnosti alergenov v živilih, ki mu morajo biti zagotovljene tako pri prepakiranih živilih, ki jih kupi v trgovini, kot pri nepredpakiranih živilih, ki so na voljo v obratih javne prehrane, na primer v slaščičarnah: "Sama imam celiakijo z akutnim odzivom, zato še kako dobro vem, kako se počutijo ljudje, ki pridejo slaščičarne in restavracije. Akutni odzviv pa izgleda tako, da jaz osebno obležim za dva dni, tri mesece pa še traja, da telo pride v normalno stanje,"  je težave ljudi s celiakijo in nasploh ljudi, ki so alergični na hrano, opisala Forstner Holeškova in dodala, da z našimi slaščičarnami in restavracijami, kar se poznavanja in razumevanja tovrstnih težav tiče, nima dobrih izkušenj.

Kot da bi nekomu podtaknili arzen

"Želimo, da so natakarji seznanjeni s tem. Velikokrat se mi je zgodilo, da so me vprašali, če je gluten glukoza, saj sploh ne vedo, o čem govorim. Počutiš se nesigurno. Za bezglutenske izdelke bi morali imeti ločeno vitrino in povsem ločen pribor, kajti, če bodo dali meni mojo tortico brez glutena z istim priborom kot  so jo dali drugim, katerih tortica je običajna, se bom jaz zastrupila. Kot je dejal moj doktor, to je kot da bi nekomu podtaknili arzen. Zavedati se moramo, da že vsaka mala drobtinica škoduje bolnikom," je opozorila. 

Le dva primera dobre prakse

Zakonodaja določa, da morajo biti podatki o alergenih navedeni čitljivo in na dobro vidnem mestu, na vsaj enem od mest, kjer so nepredpakirana živila na voljo oziroma, kjer je prestavljena ponudba jedi, na primer na jedilnem listu, panoju, plakatu, ekranu: "Oseba s katero koli alergijo verjetno nima ne potrebe ne želje, da bi s tujci delila informacije o svojem zdravstvenem stanju, zato smo najbolje ocenili tista prodajna mesta, ki so imela alergene označene na meniju oziroma ponudbi, na voljo na vsaki mizi. Tako bi lahko potrošnik v miru pregledal ponudbo in izbral ustrezno živilo, ne da bi mu bilo treba vsem razlagati, kakšno alergijo ima," so dejali na ZPS, kjer so kot primer dobre, vendar na žalost redke prekse, našli le dve slaščičarni.

 | Avtor:
Dulcis v Ljubljani in Kroštola iz Kopra sta imeli označene informacije o alergenih za celotno ponudbo živil, alergeni so bili označeni na meniju oziroma ponudbi in so bili na voljo na vsaki mizi.

Seznama ni bilo nikjer

Našli so tudi takšne, kjer seznama oziroma pisnih informacij o aleregnih na prodajnem mestu sploh niso dobili; Lolita in Vigo ice cream v Ljubljani, Mignon v Portorožu in Brioni v Kranju: "Izgovarjali so se, da ga imajo, vendar so ga nekje založili," je dejala Nina Kremić. 

Zakonodaja ne dopušča, da podatke o alergenih lahko dobimo šele, ko vprašamo osebje. Informacije morajo biti ves čas na vidnem mestu

Osebje v glavnem nima pojma

Poleg pisnih informacij so preverjali tudi znanje osebja, zaposlenega v slaščičarni. Ocenjevali so njihovo znanje o alergenih, še posebej glede navzkrižne kontaminacije, oziroma kako ločujejo pribor pri strežbi sladoledov. "Ponudba sladoledov brez glutenov je vedno bolj pogosta, vendar je bilo le v petih slaščičarnah od 16 ločevanje pribora ustrezno," so opozorii na ZPS. dojenček Tveganje za celiakijo Zdravje Okužbe v prvih 18-ih mesecih življenja

"Opazili smo, da je osebje zelo slabo poučeno o alergenih v hrani.  Pod predpostavko, da imamo neko alergijo, smo si zaželeli določeno slaščico brez soje ali mleka in v večini so bili nad tako zahtevo presenečeni. V tistem trenutku so nam priporočili nekaj na pamet, nesigurni so bili v svojem priporočilu. Ko smo jih vprašali, ali so prepričani, so se vrnili nazaj in se posvetovali z drugim osebjem ali pa so nam raje prinesli seznam, da si sami izberemo. Nekako najboljše znanje smo zasledili v slaščičarni Kroštola v Kopru, kjer so bili v svoje priporočilo sigurni in se je videlo, da problematiko poznajo," je dodala Kremičeva. 

Nasvet ZPS

Na ZPS so še povedali, da so izsledke raziskave podali inšpekciji za varno hrano, saj bi morala slaščičarje zaradi  takšnega napačnega navajanja čakati globa. Sicer pa vam svetujejo, da ne zaupate zgolj priporočilu osebja, ampak vedno zahtevajte še pisne informacije, izberite slaščičarne, ki imajo alergene označene na vidnem mestu, ob ponudbi pri naročanju sladoledu bodite pozorni na navzkrižno kontaminacijo.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Zala
    Zala 12:06 16.september 2017.

    Dobro, da sem dočakala ta leta ob vseh teh alergenih. Spomini na mojo mladost ..... počitnice, poletje, sladoled ..... kakšni alergeni?

  • tabita 00:22 15.september 2017.

    Ja. Res je ... natakarje včasih res dolgo čakaš. Je pa sladoled fantastičen. In kar se tiče alergij...od kdaj je ciljna skupina sladoladarn sestavljena iz alergikov. Tisti, ki imajo/imamo določene alergije moramo to dati v račun. Sladoled je pač(od kar ...prikaži več svet obstaja) po definiciji sestavljen iz sladkorja, mleka...vse drugo je slaba imitacija, ki tolaži ljudi z alergijami. Uživajmo in ne komplicirajmo toliko!!!!

  • Boštjan Bratina 23:35 14.september 2017.

    Predno se komentira je dobro prebrati kaj so ocenjevali - a bo šlo naslednjič, dragi komentatorji?