Zdravje > Prehrana
19 ogledov

Odpoklic živila za dojenčke

alnatura Osebni arhiv
Izdelek so odpoklicali, ker so pri testiranju serije ugotovili sledi rastlinske sestavine tropanskega alkoloida.

Podjetje dm drogerie markt je odpoklicalo dm živila za dojenčke po četrtem mesecu starosti Alnatura žitna kašica iz štirih žit. V embalaži je 250 gramov, rok uporabnosti je do najmanj 30. 11. 2015. Izdelek so odpoklicali, ker so pri testiranju serije ugotovili sledi rastlinske sestavine tropanskega alkoloida. 

Plevel lahko raste na ajdovih poljih

"V primeru, da imate to kašico doma, je ne uporabljajte. Vrnete jo lahko prodajalcu, upravičeni ste do povrnitve kupnine," pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).  Dodajajo, da se alkaloida nahajata v semenih rastline Navadni kristavec (Datura stramonium L.), ki je plevel in lahko raste na poljih z ajdo. V primeru neustreznega čiščenja ajde, lahko ta alkaloida z mletjem preideta v moko.

"Bolezenski simptomi, ki jih alkaloida lahko povzročata: široke zenice, suha usta, omotičnost, težave z odvajanjem urina, nemir, paranoja, pospešeno ali upočasnjeno bitje srca, vroča koža in halucinacije," naštevajo. Oblika in intenzivnost simptomov je odvisna od količine zaužitih semen, od starosti, telesne kondicije in zdravstvenega stanja. Hujši bolezenski znaki se lahko po njihovih besedah pojavijo pri otrocih, starejših ljudeh, srčnih bolniki, bolnikih z ledvičnimi težavami in pri bolnikih s povečano prostato.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.