Zdravje > Prehrana
553 ogledov

Dopustni vnos te strupene kemikalije presežen pri vseh starostnih skupinah

družina kosilo restavracija
V okolju lahko vztrajajo leta in se v nizkih količinah kopičijo v prehranski verigi...

Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) je izrazila zaskrbljenost zaradi vsebnosti dioksinov in dioksinom podobnih polikloriranov bifenilov (PCB) v hrani v Evropi in potrdila, da so grožnja za zdravje. Ob tem se je odločila občutno znižati dopustno vrednost za te strupene kemikalije, ki se v majhnih količinah nahajajo v hrani in krmi.

Dioksini so onesnaževalci okolja, ki so v večjih koncentracijah zelo strupena umetno narejena snov. Povezuje se jih s težavami v reproduktivnem zdravju, imunskem sistemu, ravni hormonov in z zobno sklenino.

V okolju lahko vztrajajo leta in se v nizkih količinah kopičijo v prehranski verigi, še posebej v maščobnem tkivu živali oz. v ribah, siru, jajcih in predelanih mesninah.

Efsa se je na podlagi novih podatkov odločila znižati dopustni tedenski vnos (TWI) za dioksine in njim podobne PCB na dva pikograma na kilogram telesne teže. Ta novi TWI je sedemkrat nižji od tistega, ki ga je leta 2001 določil nekdanji znanstveni odbor za hrano pri Evropski komisiji, so zapisali na spletni strani agencije.

"Glavna razloga za znižanje sta razpoložljivost novih epidemioloških in eksperimentalnih podatkov o toksičnosti teh spojin pri živalih ter izboljšane tehnike modeliranja za predpostavljanje njihovih ravni v človeškem telesu tekom časa," je poudaril vodja delovne skupine za dioksine pri Efsi Ron Hoogenboom

Pri tem je agencija ugotovila, da je novi dopustni tedenski vnos presežen pri vseh starostnih skupinah v Evropi.

"Povprečna in visoka izpostavljenost sta bili petkrat oz. petnajstkrat višji od novega dopustnega tedenskega vnosa, tako pri adolescentih kot pri odraslih in starejših," je pojasnil Hoogenboom.

Dodal je, da so podobne presežke TWI ugotovili tudi pri malčkih in otrocih do 10. leta starosti. "To sproža veliko zaskrbljenost glede zdravja," je poudaril, a hkrati pojasnil, da bi lahko presežke TWI zaradi uporabljene metodologije tudi precenili.

Na podlagi ugotovitev in priporočil Efsa bodo morale sedaj o ukrepih, s katerimi se bo zagotovila visoka raven zaščite potrošnikov, razpravljati Evropska komisija in države članice.

Dioksini in dioksinom podobni toksini, kot so PCB, so v industrijski rabi prepovedani že od 70. oz. 80. let minulega stoletja, ostajajo pa neželen, a pogosto tudi neizogiben stranski proizvod industrijskih procesov.

(Foto: Shutterstock) dioksin Svet Dodatne prepovedi prodaje O odvzemu potrdila za zbiranje odpadkov podjetju Bio-E.R.S. njegov lastnik Marko v krmi? Slovenija Po sledeh suma o dioksinu

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.