Vizita za živali > Novice
383 ogledov

Pazljivo pri bučkah!

bučke Shutterstock
79-letnik je umrl potem, ko je pojedel strupeno bučko iz sosedovega vrta.

V Nemčiji je umrl 79-letni moški, ki je pojedel bučko, ki mu jo je podaril sosed. 79-letnika in njegovo soprogo so sprejeli v bolnico v Heidenheimu z znaki infekcije. Zdravniki niso uspeli ugotoviti vzroka infekcije, šele po dolgem pogovoru s soprogo 79-letnika, ki je pojedla manjšo količino bučke, so ugotoviti, da upokojenca nista zbolela zaradi infekcije, ampak zaradi zastrupitve.

"Čeprav je bil okus izjemno grenek, sta upokojenca pojedla zelenjavni narastek z bučko," je medijem povedal vodja urgence bolnice v Heidenheimu Norbert Pfeufer. 79-letnik je zaradi posledic zastrupitve umrl, njegova soproga pa še okreva v bolnici.

Pazite če imajo bučke grenek okus!

Bučke, kumare in buče so nekoč vsebovale strup cucurbitacin. Z načrtnim gojenjem je strup iz rastlin izginil, a se lahko v posameznih primerih spet pojavi. Znanstveniki kemijskega inštituta v nemškem Stuttgartu ugotavljajo, da v redkih primerih pride do mutacije rastlin. Strup pa nato pri zaužitju sproži razkroj sluznice v želodcu in črevesju.

Nekateri strupi se tudi ne razgradijo pri kuhanju. S kemijskega inštituta sporočajo, da je možen razlog za pojav cucurbitacina v bučki tudi vročina: "Pomanjkanje vode in visoke temperature so za rastline škodljive. Nekatere rastline tudi zaradi tega začnejo proizvajati strupe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.