Zdravje > Prehrana
9540 ogledov

Po 7. aprilu jih ne bo več na trgovskih policah

piškoti jazkuham.si
V javnosti se pojavljajo različne interpretacije, kdaj se konča prehodno obdobje "Pravilnika o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih".

Upoštevajoč lani sprejeto spremembo pravilnika, se prehodno obdobje izteče 7. aprila 2019. "Takrat na tržišču ne sme več biti živil, v katerih bi bila presežena predpisana vsebnost trans maščobnih kislin," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko. 

Ne več kot dva odstotka

Kot smo pisali, je ministrstvo za zdravje skupaj z ministrstvom za kmetijstvo po vzoru nekaterih evropskih držav lani pripravilo predpis, ki v Sloveniji prepoveduje prodajo živil z več kot dvema gramoma transmaščob v sto gramih maščobe oziroma živil. 

Določbe uredbe pa veljajo za vsa rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije ter živila, ki vsebujejo takšna olja, maščobe in maščobne emulzije: "Ne glede na prejšnji odstavek, se določbe te uredbe ne uporabljajo za živalska olja in maščobe ter za živila, kjer je vsebnost trans maščobnih kislin posledica njihove naravne prisotnosti v živalskih oljih in maščobah, ki so sestavni del teh živil," piše v dokumentu. 

Na Nutrisu jih opisujejo kot posebno vrsto maščob, ki ni potrebna za delovanje človeškega telesa, v hrani pa se naravno nahajajo v precej nizkih količinah. Številne raziskave so pokazale, da trans maščobne kisline povečujejo raven krvnega holesterola ter znatno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, ter drugih kroničnih bolezni.

V spodnjem prispevku preverite, kje vse najdete trans maščobne kisline.

Burek Rezultati Zdravje Kje vse najdemo trans maščobe
Komentarjev 15
  • Jana Bejba 15:46 30.marec 2019.

    "Na Nutrisu jih opisujejo kot posebno vrsto maščob, ki ni potrebna za delovanje človeškega telesa, v hrani pa se naravno nahajajo v precej nizkih količinah." V resnici ta informacija ne bo držala, kar se v praksi tiče. Razlog? Človeško telo ...prikaži večo rabi za svoje normalno delovanje, tudi, kar se tiče maščobnih oblog, da te ne zebe v času zime. Če greš brati hranilne vrednosti živil, vse ne vsebujejo maščobe. Ne moreš dati dobre maščobe presuhemu človeku, ki se trudi zrediti, tud v času vojne lakote.

  • McClain 07:41 26.marec 2019.

    kaka reč. V Ameriki jih ni že desetletja...

  • Varsianna 00:00 26.marec 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top