Zdravje > Prehrana
2032 ogledov

Punce, pojejte jo pred zmenkom

Zelena Shutterstock
Odlična je tudi za vse tiste, ki ste na dieti in zvečer radi kaj prigriznete.

Zelena je vsestransko uporabna rastlina bogata z eteričnimi olji, z vitamini A, B, C in E ter minerali kot so kalij, magnezij, kalcij, forsfor in natrij. Odlična je za vse tiste, ki ste na dieti in zvečer radi kaj prigriznete. Njena stebla narežete po dolžini in jih pojeste kot osvežilne palčke. Pomakajte jih v gorčico, jogurt ali kakšno omako.

Odpravlja vetrove 

Zelena ima številne zdravilne učinke, med drugim pomaga pri zdravljenju zatekanja in zadrževanja tekočin.

Zaradi njenih diuretičnih učinkov razstruplja in razkužuje sečila, poleg tega odpravlja vetrove, zato je idealna hrana za obdobja zmenkarij.

Med drugim tudi čisti ožilje, znižuje krvni tlak, blaži vnetja in bolečine ter poživlja delovanje jeter. Deluje tudi antistresno, saj nas pomirja, pomaga proti tesnobi in pri mirnejšem spancu. 

 

Iz zelene lahko pripravimo tudi zdravilen čaj, ki nas bo pogrel v teh hladnih dneh. Žličko zdrobljenih semen zelene stresite v skodelico vrele vode in pustite mirovati deset minut. Nato ga precedite in še svežega spijte. Čaj iz semen zelene razstruplja telo, pomaga pri artritisu in okužbah sečil, umirja astmo in bronhitis, umirja napenjanje ter znižuje krvni tlak. Čaj lahko pripravimo tudi iz svežih ali posušenih listov zelene. Takšen čaj nam dvigne življenjsko energijo.