Zdravje > Prehrana
3586 ogledov

Ponarejeni med v glavnem s Hrvaške

Med
Skupaj ga je bilo za 198 kilogramov.

Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru v okviru EUROPOL in Interpol skupne akcije nadzornih in policijskih organov marca izvedla poseben nadzor nad pristojnostjo potvorb medu na slovenskem trgu. Naši inšpektorji so ugotovili, da so bili štirje vzorci ponarejeni, zato so trgovanje s ponarejenim medom prepovedali. 

Inšpektorji so prepovedali promet (trgovanje) s ponarejenim medom, skupaj ga je bilo za 198 kg.

Po poreklu je bilo sedem pregledanih vzorcev iz Slovenije, po en vzorec iz Madžarske, Francije in Hrvaške, štirje vzorci so imeli označeno poreklo: mešanica medu iz držav članic EU in držav, ki niso članice EU in en vzorec z navedenim poreklom iz Madžarske in Ukrajine. Iz neevropskih držav so bili odvzeti trije vzorci.

med | Avtor: Profimedia Profimedia

"Analize so bili narejene v akreditiranem laboratoriju v Nemčiji, preverjali pa so pristnost tipičnih in netipičnih sestavine medu, dodajanje različnih sladkorjev in oligo-saharidov, dodajanje barvila E150 (karamel) ter prisotnost tujih amilaz, encimov ki niso lastni medu," postopek preverjanja navajajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Poročilo  UVHVVR si lahko preberete tukaj!

Zasegli  3620 ton hrane in 9,7 milijonov litrov pijač

V okviru EUROPOL in Interpol skupne akcije nadzornih in policijskih organov je sodelovalo 67 držav sveta (od tega 24 držav članic EU). Samo med decembrom 2017 in marcem 2018 so zasegli 3620 ton hrane in 9,7 miljonov litrov pijač, ki so bila ali ponarejena ali pa nevarna za uživanje.

Europol akcija Neverjetno Svet Iz trgovin umaknili za 3600 ton hrane

Tako so v Belgiji zaprli mesno predelovalni obrat, kjer so našli odrezke mesa, ki niso bili primerni za človeško prehrano, v Španiji so zaprli `umazano´ tovarno, ki je predelovala mlečni prah v otroško hrano, neprimerno za prehrano dojenčkov, namenjeno za Kitajsko. Kar v enajstih državah EU so pregledovali trgovanje s svežim mesom tune za predelavo, obdelane s kemikalijami za spremembo barve, da je tunino meso izgledalo bolj sveže. 

Peter Pečenko, urbani čebelar. Slovenija Mestne čebele imajo zelo dobro pašo

 

Komentarjev 3
  • mercedesb 16:41 24.maj 2018.

    Hrcki-prevaranti in zahrbtnezi na vseh podrocjih,vedno in povsod