Zdravje > Prehrana
64 ogledov

Ponekod ga že gojijo kot vrtnino

regrat Shutterstock
Regrat vsebuje veliko železa in kalija, bogat je z vitaminom A in vitaminom C.Regrat je tudi dober vir fitokemikalij, to so biološko aktivne snovi, ki nastanejo v rastlinah in jim v zadnjem obdobju pripisujejo vedno večji pomen pri preprečevanju oksidacijskega stresa.

Regrad je zdravilna rastlina, ki jo v marcu množično nabiramo in jemo. Zaradi njegove bogate sestave nam lahko pomaga tudi v boju proti spomladanski utrujenosti. 

Regrat vsebuje veliko železa in kalija, bogat je z vitaminom A in vitaminom C. "Regrat naj bi imel višjo koncentracijo železa in kalcija kot špinača. Na voljo nam je tudi čaj iz regrata. Sicer se regrat v tradicionalni medicini že dolgo uporablja zaradi njegovih protirevmatičnih, protivnetnih in diuretičnih lastnosti," opisujejo na Inštitutu za Nutricionistiko. 

Visoke cene

"Regrat raste pri nas predvsem kot divja zelenjava na travnikih. Zaradi njegove vse večje priljubljenosti, pa tudi zaradi visoke cene, bodo verjetno prav kmalu regrat tudi pri nas gojili kot pomembno vrtnino, kar je ponekod v svetu že uveljavljena praksa," napovedujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Za kilogram regrata bomo sicer plačali tudi 15 evrov. 

Regrat ima pomembno mesto tudi v ljudski medicini. "Njegov zdravilni učinek sloni predvsem na empiričnih več stoletnih dognanjih, ki jih v zadnjih letih vse bolj potrjujejo tudi raziskave. Regrat je kot pomembno zdravilo za zdravljenja jeter in vranice prvič že v 10. in 11. stoletju omenil arabski zdravilec," opisujejo na ZPS. Dodajajo, da v naši ljudski medicini uporabljajo posamezne dele rastline predvsem za čiščenje krvi, lažje izkašljevanje, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja in tako dalje. V zadnjem času pa so postale moderne tudi različne diete z regratom, na primer za hujšanje, za razstrupljanje in zmanjšanje zakisanja telesa.

Regrat je tudi dober vir fitokemikalij, to so biološko aktivne snovi, ki nastanejo v rastlinah in jim v zadnjem obdobju pripisujejo vedno večji pomen pri preprečevanju oksidacijskega stresa. "Vprašanje, ali bo v bližnji prihodnosti na voljo dovolj znanstvenih študij, ki bodo potrdile, da regrat ugodno vpliva na naše zdravje in bo lahko upravičen do zdravstvenih trditev, pa za zdaj ostaja neodgovorjeno," pravijo na ZPS.

Na zvezi potrošnikov opozarjajo, da je pomembno, kje regrat nabiramo. Priporočajo, da ga nabiramo na negnojenih površinah, tam, kjer se ne sprehajajo psi ali pasejo domače živali. Tudi nabiranje ob večjih prometnicah in v bližini letališč ni primerno. "Nekatere raziskave kažejo, da je lahko količina nitratov v regratu bistveno manjša kot v integrirano pridelani zeleni solati. V naši reviji smo že pisali, da listnata zelenjava, na primer solata, špinača in rukola, po navadi vsebuje več nitratov," še pravijo na ZPS. Po podatkih Evropske agencije za varno hrano lahko zelenjava vsebuje zelo različno količino nitratov, saj je to odvisno od številnih dejavnikov, tako okoljskih, kmetijskih, pogojev za skladiščenje in procesov obdelave zelenjave.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.