Zdravje > Prehrana
25 ogledov

Povedal nam bo, kaj je v banani in jabolku

sadje, tržnica Shutterstock
Koliko kalorij ima banana, koliko vitaminov vsebuje to jabolko? Z novimi senzorji za živila bomo odgovore dobili že v prodajalni med nakupom.

V trgovski verigi The Smithsonian so ustvarili raziskovalni center Food and Future coLab, kjer v sodelovanju z znanstveniki oblikujejo senzor za hrano, ki bi ga lahko uporabljali njihovi potrošniki. Želijo si, da bi bile informacije o hrani čim bolj transparentne in bi imeli kupci ob nakupu čim več informacij.

Sistem je sestavljen iz spektrometra, ki sproži infrardečo lučko na živilo. Tako izmeri, koliko svetlobe določena kemična sestavina absorbira in določi molekularno sestavo živila. Prototip senzorja sicer že deluje v eni izmed trgovin v Bostonu.

Tudi drugi senzorji

V omenjenem laboratoriju pa niso edini, ki izdelujejo senzor za živila. Skupina strokovnjakov z Advanced Institutes of Science and Technology iz Južne Koreje je izdelala sistem, ki ugotavlja, ali ima živilo škodljive bakterije, ki bi lahko povzročile okužbo s hrano.

Imamo pa še druge iznajdbe, ki jih bomo morda kmalu uporabljali. Profesor na Indiana University of Pennsylvania Gregory Kenning je patentiral tehnologijo, ki ugotavlja, kdaj bo živilu potekel rok. V ZDA bo kmalu naprodaj prenosna naprava NIMA, ki v hrani zazna tudi najmanjše sledi glutena. Isto podjetje 6sensorlabs izdeluje še napravo za alergike, ki bi v živilu zaznala razne alergene, kot so denimo arašidi. 

arašidi | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.